Közösségi tér épül a Katona József Színházban

Elindulhat a budapesti Katona József Színház portáljának felújítása, miután a rekonstrukcióhoz és a költségek előteremtéséhez szükséges büféüzemeltetési szerződés megkötéséhez megadta tulajdonosi hozzájárulását szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Katona József Színház 2012 őszén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az évforduló alkalmából a színház a nyári üzemszünet időszakában a portál felújítását tervezi. Az előcsarnokban egy kávézót, és a színházzal kapcsolatos ajándéktárgyakat árusító ajándékboltot is kialakítanának a hagyományos jegyértékesítési és ruhatári funkciók mellett. Ezáltal olyan közösségi tér jöhet létre, amely egész nap nyitva áll a látogatók előtt.
Mint az előterjesztés felidézi, a Katona József Színháznak otthont adó épület 1914-ben épült, Fodor Gyula tervei alapján. A földszinten működő színháztereiben az elmúlt száz évben több átalakítás történt, utoljára 1975 és 1981 között. A bejárat és portál kialakítása azonban mára mind stílusában, mind technológiájában elavulttá vált.

katona_jozsef A színház 2010-ben meghívásos pályázaton mérte fel az átépítés lehetőségeit, költségeit. A pályázat nyertese Molnár Bea építész lett. A felújítás várható költsége 65 millió forint, amelyet a színház saját erőből, a büfék üzemeltetési díjából, illetve szponzorációból fedez.
A büfék - a GG Autobahn Caffe Bt.-vel aláírt - üzemeltetési szerződése a közgyűlés jóváhagyásával lép hatályba, és 2015. december 31-ig szól. A szerződés szerint a bérlő havi 350 ezer forint + áfa üzemeltetési díj fizetésére köteles, amelyet egy összegben előre, az üzemeltetés teljes időtartamára köteles a bérbeadónak megfizetni. Az egy összegben megfizetett díj a felújítás fedezetéül szolgál.
A színház májusban meghívásos közbeszerzési eljárást folytat le a kiviteli munkákra vonatkozóan, majd várhatóan júniusban megkezdi a felújítást, hogy a szeptemberi évadnyitáskor megújult előcsarnok fogadhassa a látogatókat.
Mivel az úgynevezett Helyiségrendelet szerint az önkormányzati tulajdonú helyiség albérletbe nem adható - ennek értelmében jogszabályba ütközik a nézők fogadásához elengedhetetlenül szükséges egyéb szolgáltatások nyújtását biztosító szerződések megkötése -, ezért a rendeletet módosítják, úgy, hogy a tiltó rendelkezésen túl kivételeket illesztenek a jogszabályba.

süti beállítások módosítása