A tánc fesztiválja - Seregszemle Veszprémben

Öt nap alatt tizenkét együttes, köztük egy határon túli társulat produkcióit láthatja a közönség A tánc fesztiválján május 22. és 26. között Veszprémben.

A tizenötödik alkalommal megrendezett kortárs táncművészeti seregszemlét beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Vándorfi László, a szervező Pannon Várszínház igazgatója a fesztivál kezdeteit felidézve elmondta, viszonylag könnyű volt annak idején Veszprémben táncfesztivált rendezni, mivel a városban táncműhely működött.
Az igazgató beszélt a fesztivál megrendezésével kapcsolatos anyagi nehézségekről is, és kiemelte, hogy az önkormányzat támogatását mindig élvezhették. Megjegyezte: a jubileumi fesztiválon újra méltó helyeken - a Petőfi Színházban, a Városi Művelődési Központban és a Dubniczay-palotában - tarthatják meg az előadásokat.

tanc A programot Krámer György koreográfus, a fesztivál művészeti igazgatója ismertette. Mint rámutatott, az összeállításnál sok szempontot kellett figyelembe venni, így például azt, hogy a veszprémi játszóhelyeken milyen produkciók férnek el, és azt is, hogy mennyibe kerül az egyes együttesek fellépése. Örömét fejezte ki, hogy minden nehézség ellenére idén is Veszprémben rendezik meg a fesztivált; miskolci kollégák részéről felmerült ugyanis, hogy a borsodi megyeszékhelyre vigyék az anyagi gondokkal küszködő seregszemlét, ám a szervezők mindig is ragaszkodtak Veszprémhez.
A jubileumi fesztivál május 22-én délután a helyi táncegyüttesek  belvárosi felvonulásával kezdődik, majd táncbemutatókkal folytatódik a Petőfi Színház előtt.
A seregszemle nyitó előadása a Bozsik Yvette Társulat Az ezeregyéjszaka virágai című, felnőtteknek szóló előadása lesz a Petőfi Színházban. A Városi Művelődési Központban a Duda Éva Társulat Faun című produkcióját, a Dubniczay-palotában pedig a Pannon Várszínház - versenyen kívüli - új táncszínházi, összművészeti előadását, a Ladányi Andrea által rendezett és koreografált Psyché Night című darabot láthatja a közönség a fesztivál első napján.
A versenyprogramban szerepel még Fehér Ferenc Brothers, a Közép-Európa Táncház ArtTeRrOr, a Mándy Ildikó Társulat Ő és Ő, a Duna Művészegyüttes A tizedik vőlegény, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Arany-légy, a Forte Társulat Ruben Brant, a PR-Evolution Dance Company ...és fehér... című darabja, valamint Ladányi Andrea előadása.
A verseny május 26-án a Városi Művelődési Központban a Bloom! társulat City című előadásával zárul. A zsűri - Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Szakály György Kossuth-díjas táncművész és Kutszegi Csaba szakíró - fél kilenckor hirdet eredményt.
A hagyományokhoz híven a táncfesztivált fotókiállítás kíséri a művelődési ház előcsarnokában.
Vándorfi László tájékoztatása szerint a jegyárak nem változnak az elmúlt évekhez képest. A fesztivál 19 milliós költségvetéséből jelenleg 7 millió forint áll rendelkezésre, a többit pályázati forrásból és szponzorok segítségével teremtik elő - tette hozzá.

süti beállítások módosítása