Jelinek új darabja a Burgtheaterben debütál

Az osztrák darabok kapják a főszerepet a bécsi Burgtheater programjában a következő évadban, amelyben többek közt Elfriede Jelinek új darabját is láthatják a nézők - jelentették be csütörtökön.

A 2012-13-as idény "Ausztria-évad" lesz a Burgtheaterben. Az osztrák színházak zászlóshajójának programján olyan klasszikus szerzők darabjai szerepelnek, mint Ferdinand Raimund, Hugo von Hoffmannsthal, Johann Nestroy és Franz Grillparzer. A kortárs osztrák drámaírókat mások mellett a Nobel-díjas Elfriede Jelinek képviseli.
Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című új darabját a Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann rendezésében láthatja a közönség. Ugyancsak Hartmann vezetésével mutatja be a társulat Csehov Ványa bácsiját és Grillparzer Az ősanya című színdarabját.
Közös színpadi vállalkozásra készül Bécsben a dán filmes és színpadi rendező Thomas Vinterberg és a forgatókönyvíró Mogens Rukov. Darabjuk munkacíme Alkoholikerinnen (Alkoholista nők), a bemutatót decemberre tervezik.

wien_burgtheater_3

Az évad egy német darabbal, Heinrich von Kleist Homburg hercege című drámájával kezdődik szeptember elején. A Homburg hercegének ősbemutatójára ugyancsak Bécsben került sor 1821-ben, a mai Burgtheater elődjében, a szerző halála után tíz évvel.
"A színház olyan, mint egy utazás, amely egy egész évadon át tart" - mondta Hartmann a sajtótájékoztató alkalmával az osztrák rádiónak. Az "utazáshoz" illő a Burgtheater programfüzete is: végigkalauzolja az olvasót a színdarabok helyszínein, valamint hasznos "úti tippekkel" és érdekességekkel szolgál.

süti beállítások módosítása