Cirkusz és bestseller - megjelent az "új Harry Potter"

Karamellás pattogatott kukorica és lágy csokoládé illatával belengett, cirkuszi fantáziavilágba hív az amerikai Erin Morgenstern Éjszakai cirkusz (The Night Circus) című első regénye, amely sötét varázslattal fűszerezett szerelmi történeten kalauzolja végig olvasóit. A The New York Times bestseller-listáját hetekig vezető regényt a könyvfesztiválra jelentette meg magyarul a Libri Kiadó.

A fekete-fehér borítójával is titokzatosságot ígérő kötetet az "új Harry Potterként" harangozták be az Egyesült Államokban, habár az író határozottan kijelentette, hogy nem sorozatnak és nem is gyermekeknek szánta művét. A Massachusetts állambeli Salem városában élő Morgenstern persze rendkívül hízelgőnek találja a J.K. Rowlinghoz való hasonlítást. A The Guardian című brit napilapnak adott korábbi interjújában azonban elmondta, hogy sokkal inkább a brit Susanna Clarke iránti tisztelete, csipetnyi Shakespeare és Dickens, valamint némi Roald Dahl hatás érezhető a könyvén. 

ejszakai Mint arra a The Washington Post kritikája rámutatott, a 19. század második felében játszódó történet olyan világba repíti vissza olvasóit, amelyben a cirkusznak még nem kellett számolnia a harcias állatvédők tüntetéseivel és a jégen táncoló Disney-figurákhoz hasonló vetélytársakkal. Egy korszakba, amikor a lenyűgöző akrobaták és vadállatok borzongással vegyes csodálatot váltottak ki közönségükből.
A történet középpontjában egy álomszerű utazócirkusz áll, amely minden előrejelzés nélkül veri fel sátrait a világ legkülönbözőbb pontjain, és kizárólag éjszaka nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A cirkusz talpig fekete-fehér világában gazdagon tetovált kígyóemberek gyömöszölik magukat apró üvegdobozokba, felhőkből formált útvesztő hívja izgalmas kalandra a látogatókat, akik karamellás pattogatott kukorica és csokoládéegerek majszolása közben járhatják be a jégkertet és sivatagot is rejtő sátorrengeteget. 

Erin-Morgenstern A varázslat hátterében azonban ádáz küzdelem zajlik: a cirkusz valójában két rivális varázsló bizarr versengésének a színhelye. A mesterek két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermekkoruktól fogva azért nevelik, hogy mágikus erejük révén legyőzzék egymást. Az ifjú ellenfelek azonban egymásba szeretnek, és rájönnek, hogy a játszma végkifejletét ugyan nem kerülhetik el, de a megoldás érdekében minden tehetségüket latba kell vetniük.
Az Éjszakai cirkusz tavaly szeptemberben jelent meg Nagy-Britanniában és ez Egyesült Államokban, heteken át vezette a The New York Times bestseller-listáját, és a Guardian legjobb elsőkönyves díjára is jelölték. Az azóta több tucat nyelvre lefordított vaskos olvasmány magyar fordítását Rakovszky Zsuzsa készítette.
Erin Morgenstern első regényének hatalmas sikerét jelzi, hogy filmes jogai már el is keltek. A tervek szerint 2013-ban mozikba kerülő film az Alkonyat-sorozat mögött álló Summit Entertainmentnél készül, producere a Harry Potter-filmeket is jegyző David Heyman lesz, forgatókönyvét pedig Moira Buffini írja.

süti beállítások módosítása