A legszabadabb szakma - Egyed Attila mesélt

Egyed Attila a tatabányai Jászai Mari Színház színpadán talán legtöbbet játszó színész mesélt a kemma.hu-nak, aki feltűnik a napokban moziba került, Berlinben Ezüst Medve-díjat nyert Csak a szél című filmben is. Szemléztük.

A színész meglepődött a film sikerén, mert szerinte Fligeauf Bence egyedi filmnyelve, a lassú történetmesélés és a szereplőkön elidőző kamera nem minden néző számára fogyasztható. A témaválasztás miatt azonban számított arra, hogy nagy visszhangja lesz az alkotásnak. Egyed egy rendőrt alakít, aki sajnálja, hogy dolgozó cigányokat is megöltek a romagyilkosok, mert így „elrontották” a gyilkosságok üzenetét. „Bencének határozott elképzelése volt a szereplőkről, néhány helyen mégis változtattunk, mert időnként kicsit didaktikusnak éreztem a rendőrök közti párbeszédet. Néha többet üzen egy tekintet, mint két súlyos mondat” – mondta a szerepéről.

egyedattila

Egyed Attila a Karinthy Színház Arany sárkány című darabjában

Egyed Attila nem kötődik társulathoz, játszik a tatabányai Jászai Mari Színházban, az Örkény Színházban, a Trafóban, a Karinthy Színházban és a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Az idei évadban a tatabányai Portugálban Retek szerepét érezte a legnehezebbnek. „Sok helyütt vicces és agresszív alkoholistának ábrázolják, de én megpróbáltam árnyalni ezt a képet: mi zajlik le egy egyszerű emberben, aki egy kis faluban elveszíti munkáját és aztán azt is, akit szeret. A magányos tehetetlenségtől a gyilkosságig vezető utat próbálom bejárni, és csak akkor vagyok elégedett tíz órakor, ha úgy érzem, ez sikerült.”

A színész jelenleg az Anna Frank naplójának egy olyan verzióját próbálja, melyet egy fővárosi zsinagógában fognak játszani.

mario2

Almási Tamás: Márió, a varázsló című filmjében

A Lékai Hajózási Szakközépiskolát végzett színész tizennyolc évesen módosított pályát."Valóban az szerepel a papíromon, hogy hajózási szakember. Sok tengerész van a családban, így nem véletlen, hogy ezt az utat választottam. Ám 18 évesen elrabolt a színészet. Az a szakma, amely a létező legszabadabb" - nyilatkozta Egyed Attila. Ennek ellenére szabadidejében nem vízre száll, hanem hegycsúcsokat hódít meg. „Friss levegőt szívni a hatalmas csöndben nagy élmény. Órákig tudom nézni egy-egy ilyen magashegyi túrán az alattunk váltakozó felhőket.” – mesélte a kemma.hu-nak.

süti beállítások módosítása