MASZK Tavaszi Kollekció 2012

A szegedi MASZK Egyesület májusban újra kinyitja a szegedi Régi Zsinagógát, ahol ismét változatos és különleges programokkal várják a közönségét, elsősorban az irodalom és a tánc jegyében.

A nyitóestén, május 6-án este fél nyolctól a Szegeden is jól ismert Barta Dóra táncművészt láthatja a közönség Feledi János Idők folyamán című lírai tánckompozíciójában, melyet Az órák című film ihletett. Három korszak, három női sors olvad össze egyetlen történetté – a három nőt egy könyv köti össze, Virginia Woolf Mrs.Dalloway cimű regénye. Róluk, érzéseikről és arról a láthatatlan kapocsról szól az előadás, ami összeköti őket – nőkről, de nem csak nőknek.

feledijanos310_3464_kicsi

Idők folyamán (forrás: MASZK)

Május 8-án a 100 esztendeje született Ottlik Gézára, a XX. századi magyar próza egyik legnagyobb alakjára emlékezhetünk Grecsó Krisztián író, szerkesztő, Németh Gábor író, forgatókönyvíró, Szilasi László író, irodalomtörténész, valamint a Hajnali háztetőket megidéző képzőművész és grafikus hallgatókkal. Az est az SZTE Egyetemi Tavasz rendezvénye, a belépés ingyenes.

Gergye Krisztián Társulata tavaly ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból az évad egészén átívelő viktimológia performansz-sorozatot indított Trilógia Maraton címmel. Az első, A feltépett múlt című trilógia összegzését láthatják a szegedi nézők május 10-én. Az összművészeti alkotás a szent és a profán, a múlt és a jelen, a személyes és a történelmi konfrontációjából építkezik, a kultúrpolitikai anomáliákra, a finanszírozási polémiákra, a jelenkor szélsőségeire reagál.

Szkalla_lanyok1_kicsi

Szkalla lányok (Béres Ilona, Tordai Teri) Forrás: MASZK

Május 18-án két kitűnő színésznő, Béres Ilona és Tordai Teri emlékezik Örkény Istvánra. A Macskajátékból ismerős Szkalla lányok, Szolnok megye szépeinek története első ízben lesz látható vidéken a budapesti bemutató után.

Június 1-én ismét Szegeden vendégszerepel a Duna Táncműhely. Juhász Zsolt rendező-koreográfus Himnusz című előadása tánc és ünnep kapcsolatát járja körül. A produkció két egyenrangú pillére a zene és a tánc: egyfelől a kortárs zenét és Erkel Ferenc korának zenei világát, másfelől pedig a néptáncot és a kortárs táncot ötvözi.

dunam_himnusz192_kicsi

Duna Táncműhely: Himnusz (Forrás: MASZK)

2012 tavaszán két alkalommal várják a szervezők a Sorvezető beavató színházi nevelési program keretében a kisebbeket és a nagyobbakat.

Május 24-én a GoBe Társulat művészeinek vezetésével ismerkedhetnek a kisiskolások a színházzal, a tánccal, de legfőképpen önmagukkal és egymással Bartók Fából faragott királyfijának segítségével. A közös munka folyamán a gyerekek eljátsszák a szereplőket, megelevenítik Bartók mesebeli erdejét, amely igazi erőpróba a királyfiaknak és a fáknak egyaránt. Az igazi közösségi élmény 11.30-kor veszi kezdetét a REÖK-ben, a belépés ingyenes.

Június 5-én a középiskolásokat és fiatal egyetemistákat várják állandó játszóhelyükön, a Régi Zsinagógában a Fregoli szindróma - avagy nem a ruha teszi az embert című táncszínházi előadásra. A groteszk hangvételű produkció Réti Anna táncos-koreográfus, Claudio Stellato olasz előadóművész és koreográfus, Amos Ben Tal izraeli táncművész, koreográfus, zenész, valamint Újvári Milán táncos-koreográfus első közös munkája.

urban_brecht2

Brecht - The Hardcore Machine (Forrás: MASZK)

Urbán András rajongói idén májusban sem maradnak csemege nélkül. Május 21-én újra látható lesz a Brecht - The Hardcore Machine című előadás, amelyet a rendező retropolitikai revüként jellemez, és amely 2007-es bemutatója óta számos meghívást kapott Szerbiában, itthon és külföldön. Május 23-án tartják a Pass-port című előadássorozat első darabjának premierjét. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület koprodukciójában, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program (közvetve az Európai Unió) támogatásával készülő darabokban vajdasági magyar és szerb, valamint szegedi színészek működnek közre. Az előadássorozat a határon innen és túl élők közérzetét, félelmeit, egymásról alkotott elképzeléseit veszi górcső alá.

Idén megújul a MASZK Egyesület pártoló tagsági rendszere is, igyekeznek szorosabbra és személyesebbre fűzni kapcsolatukat közönségükkel.

Bővebb információk és jegyrendelés:

MASZK Egyesület (Szeged)

www.maszk.hu

maszk@maszk.hu

www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

süti beállítások módosítása