50 milliós támogatást kap a Bárka Színház

A Józsefvárosi Önkormányzat elfogadta a Bárka Színház üzleti tervét és az intézmény május 1. és december 31. közötti működésére 50 millió forint támogatást biztosít a csütörtöki képviselő-testületi ülésen született határozat szerint.

A képviselő-testület korábbi döntése szerint a Ludovika Campus céljainak megvalósítása érdekében ingyenesen felajánlja a Magyar Állam, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére a Bárka Józsefvárosi Színházi és Kulturális Kft.-ben levő üzletrészét. Az előterjesztés szerint az állam illetékes szerveivel az átvétel érdekében folyamatos egyeztetések folynak, végleges döntés előreláthatólag nyáron várható.

Az önkormányzat 2012 első negyedévében a Bárka működéséhez tagi kölcsönszerződések útján biztosított fedezetet: márciusi és áprilisi működésére 10-10 millió forint biztosított.

barka

A Bárka Színház idei üzleti tervét benyújtotta a többségi tulajdonosi jogokat gyakorló képviselő-testületnek azt kérve, hogy az intézmény május 1-től december 31-ig történő működésére támogatási szerződés keretében biztosítson fedezetet.

A színház üzleti tervét azért nyújtották be most, mert nem sikerült a tervezett határidőre a fenntartói jogokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) átadni. A színház rendelkezésére álló források nem elégségesek a kiemelten közhasznú színházi működés fenntartásához. A tavalyi pénzügyi évben a Bárka Színház 99 millió forinttal csökkentette működési költségeit, de ennél lényegesen többet már nem tud megtakarítani - olvasható az előterjesztésben.

Az üzleti terv állami támogatásként 105 millió forintot, önkormányzati támogatásként 60,3 millió forintot (amelyből 10,3 millió forintot már folyósítottak), fenntartói támogatásként 70 millió forintot - amelyet a 2012. évi központi költségvetésről szóló törvény már az NKE mint fenntartó részére biztosított és amely a jelenlegi feltételek között még nem hozzáférhető -, valamint a bevételeket tartalmazza.

süti beállítások módosítása