Sikerrel zárult az I. Zsolnay Fesztivál

Közel 15 ezer látogató vett részt az ötnapos, 20 helyszínen, 450 fellépő részvételével megrendezett I. Zsolnay Fesztivál mintegy száz programján.

Az előzetes várakozásokat túlszárnyalva átlagosan napi 3000 fő látogatott el a Zsolnay Kulturális Negyedben hagyományteremtő szándékkal megrendezett kulturális rendezvényre. A fesztivált mintegy 50 milliós összköltségvetéssel rendezte meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft.

„Mindösszesen háromhónapnyi előkészület után megszületett Magyarország legfiatalabb fesztiválja. Köszönet Pécsnek, a művészeknek, a szervező és lebonyolító munkatársaimnak. Megcsináltuk!” – mondta el Márta István, a ZSÖK NKft. ügyvezetője, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója. „A közel öthektáros terület infrastruktúrája jól vizsgázott, az épületek és a programhelyszínek képesek voltak a nagy látogatószám befogadására és a minőség biztosítására. Örültünk, hogy nem csak Pécsről, hanem az ország legkülönbözőbb tájairól ellátogattak hozzánk.”

A fesztiválprogramból csak két előadás maradt el, ezek esetében az előre megvásárolt jegyeket a ZSÖK NKft. visszaváltotta.

A fesztivál nyitányaként háromszáz pécsi kórustag énekelt Palya Beával a Pirogránit udvar színpadán. Közben - több évtized szünet után - újra „működtek” a Zsolnay gyár Pirogránit üzemének 25 méteres kéményei kék, sárga, lila és piros füstöt eregetve. Nemcsak a füstperformansz miatt kerültek előtérbe a gyárkémények: esténként a fesztivál honlapján bárki kipróbálhatta a Zsolnay Kulturális Negyed fényorgonáját, maga irányítva a kémények megvilágítását.

Zsolnay_Fesztival_Les_TamboursLes Tambours

Nagy sikerrel zajlottak a fesztivál külföldi fellépőinek programjai: a portugál Madredeus, a francia Les Tambours du Bronx, a szerbiai Boban és Marko Markovic Orkestar és az osztrák Bauchklang együttesek nagykoncertjei egyaránt népszerűek voltak a fesztiválozók körében. De magas nézőszám volt az olyan klubkoncerteken is, mint például az ír folk-rock zenét játszó olasz La Tresca fellépésén.

 

Az I. Zsolnay Fesztivál magyar előadói közül a Csík Zenekar koncertje vonzotta a legtöbb érdeklődőt, hamar megtelt a nézőtér az Amadinda ütőegyüttes koncertjén, Lajkó Félix citerás vagy Palya Bea Szefárd estjén, de nagy érdeklődés kísérte a Mandel Quartet fellépését is.

 

Kulturális fesztiválokhoz képest is szokatlanul erős színházi kínálat várta a látogatókat. A Zsolnay Színház programjai olyan ritkaságokból állt össze, mint a kifejezetten Pécsre és a Zsolnay Kulturális Negyednek készült, Hargitai Iván által 30 színművészetis egyetemista részvételével színpadra állított Tranzit című Tasnádi István darab. A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Szarvassá változott fiú darabja Törőcsik Marival és Trill Zsolttal a főszerepben éppúgy zajos sikert aratott, mint a budapesti Katona József Színház május 1-i 6 különböző előadása, 6 különleges helyszínen Katona Maraton címmel.

ZsolnayFesztival_TranzitTranzit

A közönség külön színházi jegy megváltása nélkül is különleges élményekkel gazdagodhatott: a Pécsi Nemzeti Színház és a Bóbita Bábszínház színészei Gyárturisták címmel, Palya Bea pedig énekszóval mutatta be a területet több alkalommal is.

A fesztiválon intenzíven és kiemelten jelentek meg a Pécsi Tudományegyetem hallgatói is. A PTE Művészeti Kar több tucat szabadtéri és zártéri installációval, performansszal és koncerttel várta a fesztiválozókat. Az újszerű, kísérleti produkciókat, képzőművészeti alkotásokat a hallgatók maguk hozták létre. A PTE Bölcsészettudományi Kar Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének hallgatói DJ-esttel és élő VJ painting-gel készültek, ezen kívül folyamatosan dokumentálták és közvetítették a fesztivál eseményeit.

Az I. Zsolnay Fesztivál keretében több ezren látogatták meg a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításait, többek között a nemrég nyílott család- és gyártörténeti kiállítást. Az Országos Vérellátó Szolgálat állomásán vért adók napijegyet és koncertbelépőket kaptak ajándékba.

A fesztivál kimondottan családbarát és biztonságos volt: a magas látogatószám ellenére öt nap alatt számottevő károkozás, közrend elleni vétség és (egy méhcsípést leszámítva) baleset sem történt.

Kulturális fesztiválok közül egyedülálló módon modern technikai eszközökkel zajlott a kommunikáció: a rendelkezésre álló technológia segítségével folyamatos, visszanézhető internetes élő közvetítés zajlott mobileszközökkel. A legolvasottabb megyei hírportálon a percről-pecre történő online közvetítés a leglátogatottabb cikkek közé tartozott a fesztivál ideje alatt. A napi összefoglalókat pedig a Zsolnay Távirati Iroda hírlevelei közölték.

A Zsolnay Kulturális Negyed honlapját, a zskn.hu-t 33 ezren látogatták a fesztiválon, míg a Facebookon április 28-ig 374 ezer ember került kapcsolatba a Negyeddel és a rendezvénnyel.

süti beállítások módosítása