Ligeti-opera az Armel Operaverseny programjában

Az egyre nagyobb hírű bécsi Neue Oper produkciója kerül a 2012-es Armel Operaverseny és Fesztivál programjába a gdanski Balti Opera verseny előadása helyett. Ligeti György Magyarországon régen hallott műve, a Le Grand Macabre hangzik el, Krzysztof Penderecki A fekete maszk című darabját váltja. "Hangfaj tekintetében nincs változás, két versenyszerepben kell megfelelniük a jelentkezőknek, szoprán a Vénusz/Ávónő kettős figurája és basszus Astradamorsé" - mondta el az MTI-nek Havas Ágnes, a verseny igazgatója. 

A gdanski Balti Opera azért kényszerült lemondani az együttműködést, mert nem kapta meg a szükséges állami költségvetési támogatást. "A Neue Oper Wien már régen szeretett volna bekerülni a versenybe, a hosszabb távú megállapodásaink miatt eddig erre nem kerülhetett sor - fűzte hozzá Havas Ágnes. - Most azonban kölcsönösen örülünk annak, hogy Ligeti operájával lépnek be a sorozatba. A Le Grand Macabre-t egyébént én is régen szeretném programba venni."
Bécsben október 2-án tartják a premiert, a Museumsquartier E csarnokában. Az előadást az alapító igazgató, Walter Kobéra vezényli, aki tavaly az Armel-zsűri egyik tagja volt, így ismeri a verseny menetét. A bécsi előadást Carlos Wagner rendezi, amelyben a Győrben és Bécsben diplomázott Bányai Júlia, valamint Anna Manske, Annette Schönmüller, Jennifer Yoon, Martin Achrainer, Brian Galliford, Nicholas Isherwood, Arno Raunig, Stephan Rehm mutatkozik be. 

A Neue Oper Wient 1990-ben hozták létre, hogy fórumot teremtsenek a kortárs operák számára, az új, vagy a közelmúltban keletkezett, de méltatlanul figyelmen kívül hagyott művek bemutatására.

Havas Ágnes arra is kitért, hogy április második felében a franciaországi L'Opéra-Théâtre d'Avignon-ban bemutatták Michael Dellaira művét, a Titkosügynököt, a new york-i Center for Contemporary Opera tavalyi versenyprodukcióját. 
A vendégjáték nem egyszeri alkalom volt, hanem egy szerződéses, hosszú távú együttműködés mérföldköve is. Jövőre tavasszal Avignon ismét egy Armel produkcióval jelentkezik, amelyet a fesztivál 2012-es repertoárjából választanak ki, 2014-től pedig már a fesztivál teljes műsorát megtekinthetik az érdeklődők.

ligetiLigeti György

Ligeti Györgyről:

Ligeti György 1923. május 28-án született Erdélyben. 1941-43 között a klausenburgi konzervatóriumban tanult Farkas Ferencnél, 1945-49-ig pedig - többek között szintén Farkasnál - a budapesti Zeneakadémián.

1956 decemberében, a forradalom után elhagyta az országot. Kölnben, a Nyugat-Német Rádió elektronikus zenei stúdióiban szabadúszóként végzett munkája során részletesen tanulmányozta Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel és Pierre Boulez munkásságát. Ez idő tájt készült műve, az "Artikulation", és a nagyzenekarra írt, 1961-es "Atmospheres" azonnal meghozta számára az ismertséget a nyugat-európai zenei életben. Miután hosszú ideig tanított különböző országokban, végül a hamburgi Musikhochschule-ban lett professzor, ahol 1973-tól 1989-ig zeneszerzést tanított.

Ligeti számos díj, kitüntetés és cím birtokosa, melyek művészi, tanári és - egy teljes generáció tanúsítja - mentori kiválóságát bizonyítják. A kozmopolita Ligeti Hamburgban és Bécsben élt és alkotott, 2006-ban hunyt el.

Le Gran Macabre

A Le Gran Macabre Ligeti György kétfelvonásos operája, amelyet 1974-1977 között írt, Michel de Ghelderode meséje alapján. A darab ősbemutatójára 1978. április 12-én került sor a Stockholmi Királyi Operaházban. A magyarországi ősbemutatóra húsz év késéssel, 1998. október 29-én került sor Kovalik Balázs rendezésében a Budapesti Őszi Fesztiválon, a Thália Színházban.

süti beállítások módosítása