Lisztmánia és Bolero a Nemzeti Táncszínházban

Zachár Loránd: Lisztmánia című koreográfiáját március végén mutatta be a Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházban. Az egyedi táncnyelvű produkciót a budapesti közönség Vincze Balázs sajátos tematikájú, különleges képi világú Bolerojával kiegészülve május 11-én, pénteken 19 órától láthatja a Nemzeti Táncszínházban. Mindkét produkció jelmezeit és díszletét Kiss Julcsi jegyzi. A szünetben a Nemzeti Táncszínház játékra invitálja a táncrajongókat, melyen előadásjegyeket nyerhetnek!

Lisztmánia:

Zachár Loránd "Lisztmániája" egy különös világot tár elénk, melynek első helyszíne a képzelet világa, egy felhők közötti angyali lét, ahonnan az elismert művész, a körülrajongott zenei géniusz leszáll egy számára eddig ismeretlen térbe. Az alkotó Liszt Ference a mi mai világunkba csöppen, ahol egy celeb megelőzheti a saját helyén csodált, bálványozott zeneszerzőt. Merkantilista szemléletű, értékválságos századunkban komikusan botladozó főhősünket, művészetét az emberek nem értik, nem becsülik. A korában "szupersztár" Liszt értetlenül csetlik-botlik a számára ismeretlen, a néző számára rendkívül humoros helyzetekben. Végül, - mint valódi életében többször is - megtalálja párját, akivel talán képes eltájékozódni a XXI. század médiacentrikus, zegzugos útvesztőiben.

Táncolják: A Pécsi Balett táncművészei
Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Julcsi
A koreográfus asszisztense: Czebe Tünde
Koreográfus: Zachár Loránd

LisztmaniaFotoKortvelyesiLaszlo2012Lisztmánia (fotó: Körtvélyesi László)

 Vincze Balázs a Bolero-ról:

„A Bolero zenéje bennem mindig a születés és elmúlás, a kezdet és a vég impresszióit ébresztette. Az, hogy halkan kezdődik a zene, nő, dagad, kiteljesedik és a vége olyan, mint az ősrobbanás, számomra olyan, mint valamilyen életút. Az általam látott előadások csaknem mindegyike a szerelemmel, a férfi-női viszonnyal, szexualitással kapcsolta össze a zenét, az én elképzelésem teljesen más. Úgy vizuálisan, mint mozgásban más rendszer szerint építem fel az előadást, amelynek középpontjában Animus-Anima áll, körülötte nehezen definiálható alakok - ezt lányok táncolják, de szinte nemtelenek, semlegesek. Animus-Anima irányítja a dolgokat, a természet egész működését, olyan, mint a hurrikán, ő jelképezi azt a többre törő akaratot, amelyet mindig visszahúznak a középszerbe, hiába küzd ellene…” (Vincze Balázs)

Táncolják:
Animus-Anima: Koncz Péter
valamint:
Czebe Tünde, Kiss Eszter, Kócsy Mónika, Ujvári Katalin, Domoszlai Edit, Nagy Írisz
Jelmeztervező: Kiss Julcsi
Látvány: Vincze Balázs
Zeneszerző: Maurice Ravel
Asszisztens: Czebe Tünde
Koreográfus: Vincze Balázs


Pécsi Balett:

LISZTMÁNIA / BOLERO

2012. május 11., péntek 19:00
Nemzeti Táncszínház, Színházterem
Lőrincz György bérlet

süti beállítások módosítása