Öt az egyben a Nagymezőben – megszületett a Thália Kabaré

A január óta közös vezetés alatt működő Mikroszkóp Színpad és a Thália Színház hamarosan jogilag is egy intézménnyé válik, miután a két budapesti teátrumot működtető nonprofit kft. összeolvad. A Mikroszkóp Színpad Nonprofit Kft. a Thália Színház Nonprofit Kft.-be való beolvadásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Homlokzatok_4Csomós Miklós főpolgármester-helyettes ennek kapcsán elmondta: reményeik szerint az év közepére lezárul az összeolvadás jogi, pénzügyi és adminisztrációs folyamata. A gyakorlatban jelenleg is egy színházként, közös vezetővel működik a két intézmény.

 

A változásról szólva Csomós Miklós kiemelte: a Thália Színház mint befogadó teátrum több játszóhellyel fog rendelkezni és nem lesz szükség két apparátusra sem. "Egy épületben vannak egyébként is, eddig is felesleges volt a külön működés" - jegyezte meg. A Mikroszkóp név eltűnik, a tervek szerint Thália Kabaré lesz a játszóhely új neve.

 

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy már a Mikroszkóp Színpad és a Thália Színház közös vezetésére kiírt pályázatban koncepciót vártak a két színház összevonására, az új igazgató feladatának jelölve ki a folyamat előkészítését, megvalósítását.

 

Bereményi Géza igazgató januártól Litkai Gergelyt kérte fel a Mikroszkóp művészeti vezetésére, ami Csomós Miklós szerint kiváló választás volt. Mint mondta, továbbra is a humorista marad a játszóhely művészeti koncepciójának meghatározója.

 

A színház támogatásáról szólva elmondta: az összeolvadás után egy színház fogja megkapni körülbelül ugyanazt az összeget, amelyet eddig a kettő. A két színház január 1-től működik közös irányítás alatt, de önálló arculattal Bereményi Géza és Kálomista Gábor vezetésével. Bereményi Géza író-rendező ügyvezető igazgatóként elsősorban a művészeti irányításra koncentrál, Kálomista Gábor producer feladata menedzserigazgatóként a színház működési feltételeinek biztosítása, Herczeg Tamás operatív igazgatóként a napi működésért felel, míg a gazdasági igazgató posztjára Csécs Tamás került.

süti beállítások módosítása