Több száz diák játszott a Jókai Színházban

Izgalmas vállalkozásba fogott a Békéscsabai Jókai Színház, amikor az összes békéscsabai és három megyei középiskolával együtt tavaly ősszel útnak indította az Ádámok és Évák Ünnepe című programot. Ennek keretében rendhagyó módon került színre Madách Imre drámai költeménye, Az ember tragédiája.

A diákok közösen adták elő a színdarabot, méghozzá úgy, hogy minden színt más-más iskola mutatott be. A hónapok óta tartó munka eredményét április 26-án csütörtökön este láthatták a nézők, több mint kétszáz diák előadásában. A szolnoki Szigligeti Színház által életre hívott programot, a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházai közül Debrecen, Veszprém, Sopron, Székesfehérvár után Békéscsabán – talán a legnagyobb érdeklődés mellett – a legtöbb iskola részvételével rendezték meg. A díszelőadást szintén teltházas nyilvános főpróba előzte meg, és a közönségigény miatt pénteken este is tartani kellett egy előadást.
A produkcióban a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium, a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola, a BÉKSZI Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolája, a mezőkovácsházi Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a  békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, a BÉKSZI Kós Károly Építő-, Fa- és szolgáltatóipari Tagiskolája, a Széchenyi István Két Tanítási Nyalvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola, a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium, valamint a BÉKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolája vett részt. A program honlapját a Gépészeti és Informatikai Szakközépiskola diákjai készítették.
A teltházas nyilvános főpróbát követő nagyszabású bemutató zajos sikert aratott. Minden csapat más ízlés szerint, más koncepció mentén dolgozta fel a jelenetét. Volt köztük egyszerű és látványosabb egyaránt, volt olyan iskola, amelyik tíz fellépővel, és volt olyan, amelyik ennek többszörösével állt színpadra, mert tánckarral, énekkarral szerepeltek.
Az előadás után a zsűri tagjai jelenetenként értékelték a látottakat, majd a legsikeresebb csoportokat, színjátszókat oklevéllel, díjakkal jutalmazták.

adamok_evak_poloforrás: jokaiszinhaz.hu

A zsűri tagjai voltak Kiss Tibor Békéscsaba oktatási és kulturális alpolgármestere,  Banner Zoltán, író, művészettörténész, előadóművész, Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Zalán Tibor, József Attila-díjas író, dramaturg.

Az Ádámok és Évák Ünnepének a lényege nem a verseny volt, hanem az, hogy a fiatalok minél közelebb kerüljenek a színházhoz, és foglalkozzanak a magyar drámairodalommal. Ugyanakkor szerettük volna még szorosabbra fűzni a Jókai Színház és az oktatási intézmények eddig is jó és gyümölcsöző kapcsolatát – mondta Fekete Péter igazgató.

A díjazottak:
A legjobb Ádám az egyiptomi színből Frajsták Norbert (Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza).

A legjobb Éva a párizsi színből Kovács Georgina (Széchenyi István Két Tanítási Nyalvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium).

A legjobb Lucifer a paradicsomi színből Szubin Martin (Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola), második helyezett: Szeverényi Balázs (Békési Szegedi Kis István Református Gimnázium), a harmadik Lucifer pedig Vadász Gellért (Békéscsabai Evangélikus Gimnázium) lett.

A legjobb lány mellékszereplő a római szín Hippiája, Borsi Cintia (Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium).

A legjobb fiú mekllékszereplő az athéni szín első demagógja Illés Adrián (az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium). A legszebben beszélő szereplő az athéni szín kara (az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium).
A legjobb előadás: I. helyezett – az egyiptomi szín: Békés Megyei Hunyadi János Közoktatási Intézmény, Mezőkovácsháza, II. helyezett – az eszkimó szín – Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium III. helyezett – a falanszteri szín – Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
A legjobb zenés előadás a falanszter és az űr színei a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola.

A legjobb táncos előadás a falanszter és a prágai szín 2. Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Kollégium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium.
Különdíjak: A legfilozofikusabb megjelenítésért a Mennyek szín – Petőfi Sándor Gimnázium, Mezőberény, a leglátványosabb megjelenítésért a londoni szín – Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.
A legjobb előadás díjazottjai és az egyéni díjazottak elutazhatnak Debrecenbe, és ott a Csokonai Színházban megnézhetik Az ember tragédiája című előadást. A további díjazottak színházunk a Békéscsabai Jókai Színház előadásait tekinthetik meg.

tomegkep_2_0forrás: jokaiszinhaz.hu

Ezenfelül a  produkcióban résztvevő összes szereplő egy Ádámok és Évák Ünnepe feliratos polót kapott, ami egy olyan különleges tulajdonsággal bír, hogy viselőjének az egész osztálya 50%-os kedvezményt kap a színházi bérlete árából a jövő évadban, illetve viselője részt vehet, a „Hozd el aput színházba!” akcióban, vagyis ha valamelyik szülőjét elhívja a Jókai Színházba, akkor csak egy jegyet kell kifizetnie egy évadon keresztül. Az előadásról többkamerás felvétel készült, amit a csapatok szintén megkapnak.
A díjak átadása után, a közel kétszázötven diák és pedagógus önfeledt ünneplésbe kezdett a Jókai Színház színpadán, ami ennyi embert egyszerre talán még sohasem hordott a hátán.

Forrás: onkormanyzat.mti.hu

süti beállítások módosítása