Először beszélt férjéről Bujtor Judit Veszprémben

A Petőfi Színház egykori igazgatójára felesége mellett Kern András, Kossuth- és Jászai Mari- díjas Kiváló és Érdemes Művész, valamint Mészáros Géza, háromszoros magyar bajnok vitorlázó, versenyzőtárs emlékezett, a beszélgetést Varga Róbert újságíró vezette.

Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója jelen időben beszélt Bujtor Istvánról, mert mint mondta: még mindig közöttünk van, máig érződik hatása a teátrumban.

"Hihetetlen, hogy nem él, tegnap volt a születésnapja...szomorú vagyok" - válaszolta Bujtor Judit a kérdésre, hogyan készült a beszélgetésre. Első találkozásuk "indexen van" - mondta később nevetve, majd némi unszolásra elmesélte, hogy már gyerekkorukban is ismerték egymást, egy házban laktak, aztán évekkel később szerelmi kapcsolat szövődött közöttük, és 30 évig együtt éltek.

judit

Fotó: MTI/Nagy Lajos (galéria)

Borzasztó szórakoztató ember volt, nem lehetett unatkozni mellette. Amerre megfordult, mindenki szerette, és ő is szerette az embereket. Ajándék volt vele élni - ecsetelte Bujtor Judit. Elárulta, hogy Bujtor szerette a sportot, minden futball eredményt ismert, figyelemmel kísérte a teniszt, maga is teniszezett, és kettesben sokat szókirakóztak, amihez néha "békebírót" kellett hívni. "Ember volt, közhely nélkül" - mesélte Bujtor Judit. Hozzátette: férje tisztelte az időseket, főként a pályatársakat, a gyerekekkel pedig "tüneményesen" viselkedett. Legendás humoráról Mészáros Géza több szórakoztató történettel emlékezett meg.

kernnel

Kern András közös balatoni emlékeiket idézte fel. "Az egész északi part össze van bujtorozva" - jelentette ki, hogy érzékeltesse, számos helyen forgattak filmet, jártak vendéglátóhelyekre, írtak jeleneteket. Remek művészbarát, jó kolléga volt - festette le Bujtor Istvánt. Mint mondta: a humorban is egymásra találtak, egy húron perdültek, ami a munkában is megmutatkozott. "Jó fiú volt, melegszívű srác, számomra olyan, mintha osztálytársam lett volna. Hiányzott belőle az irigység, ami ritka a mi pályánkon" - hangsúlyozta a színész. "Sokáig fogunk rá emlékezni, titkát elvitte magával" - tette hozzá.

A veszprémi színház igazgatói posztjának elvállalását alaposan megfontolta. Mint özvegye megjegyezte, örült a döntésnek, mert Bujtor abban az időszakban éppen "nem volt jó passzban". A színházban viszont jó csapatot hozott össze, sikert ért el, "ebben is büszke lehettem rá" - mondta Bujtor Judit.

Igazi nagy színész volt a magyar film arany korában, ezt nem szabad elfelejteni - emlékeztetett Kern András. Míg Mészáros Géza azt emelte ki, hogy Bujtor sokoldalú és művelt "reneszánsz ember" volt.

"Ezek után látjátok, mit vesztettem" - zárta le a visszaemlékezést Bujtor Judit. A pódiumbeszélgetés után a Petőfi Színház falánál megkoszorúzták Bujtor István emléktábláját. A színművész emlékét vasárnap Tihanyban több rendezvénnyel idézték fel".

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása