Főpróba – végzősök plakátkiállítása a Pinceszínházban

Főpróba címmel, a Pinceszínház klubtermében nyílt meg a Jaschik Álmos Művészeti Iskola alkalmazott grafikus végzős tanulóinak színházplakát-kiállítása, amely plakátokat, a Pinceszínház aktuális előadásaihoz készítettek Simon Péter és Vasvári László Sándor növendékei.

Az apropót ehhez a kiállításhoz a színház és az művészeti iskola második éve tartó együttműködése adta. Az érettségi utáni alkalmazott grafikus tanulók utolsó nagy feladata a színházplakát. A diákok tehát a Pinceszínház aktuális előadásaihoz készítettek számos friss szemléletű, invenciózus plakátot, interpretációt. A falakon modern szellemiségű, számítógéppel készült grafikákon kívül hagyománytisztelően, kézzel rajzolt motívumok, továbbá fotók felhasználásával montázsként megjelenő üzenetek is láthatók.

foproba

A Főpróbán 17 tanuló állít ki: Bálint Bianka, Farkas Kinga, Farkas Kincső, Földházi Gyula, Gál Barbara, Gömöri Zsuzsanna, Horváth András, Liziczai Réka, Meder Csilla, Mihály Gréta, Néber Tímea, Papp Zsófia, Pápai Flóra, Radics Márton, Szabó Zsófia, Szabó Emőke, Varró Dávid. Miként a bemutató előtt a főpróba zárja le a felkészülés folyamatát, a tanulóknak is ez jelenti az életbe való kilépés előtti utolsó lezárást. A témát 8 színmű adja, ezek: Csáth Géza: A Pertics Janika, Fráter Zoltán: Hát hogy szeret maga engem?, Terrence McNally: Frankie és Johnny (Krumplirózsa), Karnauhova-Brauszevics: Mese a tűzpiros virágról, Márai Sándor: Az igazi, és Kaland , Vajda István: Pedig én jó anya voltam. Ez azt az érdekes összevetést is megadja a kiállítás látogatójának, hogy ugyanarról az előadásról 2-3 plakáttervet is láthat, és így megfigyelheti, hogy melyik alkotónak mi volt fontos az előadásból?
A plakátok természetesen nem azonos színvonalat képviselnek sem a művésztanárok, sem a nézők szubjektuma szerint, de kívánom, hogy mind találják meg majd az életben is az őket foglalkoztató megrendelőket, és a szakmai sikereket hozó ihletett ötleteket! A kiállítás május 26-ig tekinthető meg.

süti beállítások módosítása