Így készül A mizantróp - Szinetár Dóra Céliméne

Bori Tamás rendező vezetésével megkezdődtek Moliére: A mizantróp című színművének próbái. A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza augusztus végén tartja a budapesti szabadtéri premiert, a Városmajorban. Az előadásban Kiss Tibi szerzeményei, a Quimby dalai szólalnak majd meg, a dalokat többek között Szinetár Dóra, Makranczi Zalán, Szendi Szilvi, Perjés János, Kolti Helga és Jászberényi Gábor éneklik. Naplósorozatunk az előkészületektől a premierig követi az eseményeket.

Az élet szép, csak te, Világ, vagy beteg, Megfertőzte valami az embereket, A bizalom nyakán kígyó tekereg, Zokog a bohóc, a macska kiköpte az egeret.”

Így írtak az alkotók a darabról és az előkészületekről:

Szabó Ádám harmonikán, Kutik Rezső gitáron tanulja éppen Kiss Tibi „Az egyik ember” című dalát, amit a darab második részének nyitóképében énekelnek majd a hősök és antihősök. Bori Tamás a nézők ítéletére illetve értékítéletére bízza szereplőit, akik hús-vér emberek, teli hibákkal, bizonytalansággal, gyarlósággal. Petri György fordítása elképesztően szól a mában – mondja Perjés János, az előadás ötletgazdája, egyben Oronte alakítója. "Perczel Enikő dramaturggal feszesítettük a ritmust, a fiatal „fülek” számára közérthetővé téve a fordulatokat. Hiszen most is, mint minden eddigi Spirit Színházi előadásban legfőbb célközönségünk a gimnáziumi, egyetemi fiatalok csoportja. Nagy örömünkre azonban szép számmal eltalálnak előadásainkra a már családos fiatalok és középkorúak is. Mindenkihez szólunk tehát, akik hajlamosak elgondolkozni az emberek közötti kapcsolatteremtés felelősségéről a mostani világban. A darab számos mai problémát, jelenséget, kapcsolati viszályt vet fel, ezért is döntöttünk a próbanapló vezetése mellett, mintegy körüljárva az életvitelbeli gondokat" - teszi hozzá Perjés János.

1Szinetár Dóra

Most álljon tehát itt Bori Tamás elképzelése a színrevitelről, az ok, amiért boldogan vállalta el A mizantróp rendezését:

„Írhatnám persze, hogy a Spirit Színház fantasztikus szereposztással készül Molière remekművére. De ez már kiderült. Mondhatnám, hogy Petri György klasszikussá vált fordítását használjuk, mely egyrészt fantasztikus és jól mondható, másrészt viszont páros rímes, hatodfeles jambusban van, ami azért mégsem annyira egyszerű… Pláne a mai színházi nyelvet ismerve. Írhatnék a díszletről, amely szimbolikusan a „lelkünk börtönéből” alakul át az „életünk körhintájává”. Ami alapvetően vidám dolog, mégis remekül egyedül tudunk maradni benne. De ez egy plakáton vagy szórólapon elég faramuci és tudálékos.

celimeneCéliméne jelmezterv

Írhatnék az elmagányosodásról, a vélt vagy valós sérelmeink okozta rossz döntésekről, arról, hogy a világgal szemben meg akarunk felelni. Hogy elég gyakran nem vesszük észre azt a szűk mezsgyét, amikor a kompromisszumaink megalkuvásba csapnak át. Vagy arról, hogy sok ember között is lehetünk elképesztően magányosak. Hogy annyira félünk önnön tükrünktől, meg a belső csendtől, hogy mindenféle „zajokkal” bástyázzunk körül magunkat. De ezek leírva nagyon komor képet festenek.

Én viszont egy olyan előadást szeretnék alkotótársaimmal létrehozni, amelyben ezeket a kérdéseket úgy járjuk körbe, hogy közben merünk röhögni magunkon. Hogy azért Quimby-zenék, mert nagyon passzolnak mindehhez, és azért élőben, mert utálom a „konzervet”. Viszont néhány megjelent híradással ellentétben semmiféle Quimby-musical nem készül. Tehát plakátilag maradnék a „kihagyásos” szerkesztésnél. A szerző, a cím, a szereposztás, a zenék és a fenti pár sor, azt hiszem, többet mondanak el mindenről, mint ezek az információk.”

2Bori Tamás és Perjés János

A mizantróp

Dramaturg: Perczel Enikő

Színpadra alkalmazta: Bori Tamás

Zene: Kiss Tibor (Quimby)

Díszlet - jelmez: Árva Nóra

Rendezőasszisztens: Herpai Rita

Produkciós vezető: Mohácsi Nóra

Rendező: Bori Tamás

Szereposztás:

Alceste  Makranczi Zalán

Céliméne, Alceste szerelmese  Szinetár Dóra

Philinte, Alceste barátja  Jászberényi Gábor

Oronte, Céliméne szerelmese Perjés János

Arsinoé, Céliméne barátnője Kolti Helga

Éliante, Céliméne unokahúga  Szendi Szilvi

Clitandre  Szabó J. Viktor

Du Bois,Tiszt  Széplaky Géza

Acaste; zenész (harmonika)  Szabó Ádám

Baszk; zenész (gitár)  Kutik Rezső

Előadások időpontja és helyszíne:

2012 június 27. (szerda) 20:30                       Kőszegi Várszínház

2012 július 2.(hétfő) 19:00                             Szeged, IH Rendezvényközpont

2012 augusztus 03. (péntek) 20:30                Szentedrei Nyári Játékok

2012 augusztus 09. (csütörtök) 20:00            Szarvas, Vízi Színpad

2012 augusztus 11. (szombat) 20:00              Győr, Barokk Napok

2012 augusztus 15. (szerda) 20:00                 Egri Várszínház, AGRIAI JÁTÉKOK

2012 augusztus 23. (csütörtök) 20:00            Városmajori Szabadtéri Színpad

Budapesti, Szabadtéri Bemutató

2012 augusztus 24. (péntek) 20:00    Városmajori Szabadtéri Színpad Jegyvásárlás

2012 szeptember 30. (vasárnap) 18:00          Erzsébetligeti Színház

süti beállítások módosítása