Pesti road-movie a Stúdió K-ban - Díszletépítésen jártunk

Négyeshatos címmel tart bemutatót május 11-én a Stúdió K. A körhintaszerű díszletet a Vaterán szerzett tizenöt darab régi Ikarus ülésből építette föl a társulat, Nagypál Gábor vezetésével. Videónkon megnézhetik a díszletépítés első két napját.

"Szürreális utazás az elmúlt ötven évben egy szimbolikus villamoson. Egy pesti road-movie" - így jellemezte Nagypál Gábor az idei utolsó bemutatójukat. Az előadást Thornton Wilder két műve alapján a társulat improvizációinak segítségével rendezi Forgács Péter.

Nagypál Gábor és Lovas Dániel vállalta magára, hogy fölszerelik a díszletül szolgáló kiselejtezett buszüléseket, a társulat többi tagjának segítségével. Ugyanis a Stúdió K-ban nincs színpadi műszak, így a színészek pakolnak minden előadás előtt. Ezt úgy kell megoldani, hogy ne tartson tovább egy óránál. A Négyeshatos esetében többféle módon is próbálkoztak azzal, hogy a lehető legegyszerűbben és a legbiztonságosabban rögzítsék a székeket, miközben arra is ügyelni kellett, hogy az egész díszletre összesen hatvanezer forint állt rendelkezésre. Így fölhasználtak a raktárban, a fiókokban talált holmikat is. "Mindig mindent megtartunk, mondván: valamire biztosan jó lesz" - mondta ennek kapcsán Nagypál Gábor, aki az előadás születésének körülményeiről is mesélt.

LovasDani_NagypalGabor

"Fölkértük Forgács Pétert, hogy csináljon egy előadást nálunk, azt mondtuk, az évad végén talán még belefér, utolsó forintjainkból és energiáinkból. Azt mondta, rendben, de jobban szeretné, ha nem egy létező darabot dolgoznánk fel, hanem mi magunk írnánk, a saját történeteinkből. Ezt én nagyon pártoltam. Tehát néhány hét alatt elkezdtünk összerakni egy drámát. Thornton Wilder két műve inspirált minket: a Hiawatha hálókocsi és a Hosszú karácsonyi ebéd. Faragó Zsuzsa dramaturg segített, hogy ezek a történetek egy darabbá álljanak össze. Folyamatosan, minden próbán változik az anyag, ahogy haladunk előre, természtesen rengeteg improvizáció van benne. Még nem tudjuk, hogy hol a vége, de eddig nagyon izgalmas, az összes félelünkkel együtt" - mondta Nagypál Gábor.

A Színház.hu az építés első két napját kísérte figyelemmel, nézzék meg, hogyan készült az a bizonyos szimbolikus villamos.

Faragó Zsuzsa – Forgács Péter

NÉGYESHATOS

végtelenített üzemidejű viszonylat

Szereplők:
Homonnai Katalin, Horváth Zsuzsa, Kuna Károly, Lovas Dániel, 

Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Rusznák Adrienn, Spilák Lajos

Dramaturg: Faragó Zsuzsa
Asszisztens: Tóth –Gábor Anna
A rendező munkatársa: Juhász Gabriella
Fény: Fodor Gergely

Rendező: Forgács Péter

Bemutató: 2012. május 11.

További előadás időpont májusban: május 17., csütörtök 19.30

süti beállítások módosítása