Kikapcsolták az áramot a kassai Thália Színházban

Hétfő délután az áramszolgáltató kikapcsolta a villanyáramot a Kassai Thália Színházban. Az intézmény a megyétől kapott pénzből nem tudja fedezni a kiadásait.

Czajlik József, a Thália igazgatója a Bummnak elmondta: a színház 8001 euróval tartozik az áramszolgáltatónak. A szolgáltató egy összegben kérte a tartozást, ám az intézmény képtelen volt fizetni, ezért délután kikapcsolták az áramot. Czajlik hozzátette: a színház Timon utcai épületében, mely a színház igazgatóságának és a Márai Stúdiónak ad helyet, „áll a termelés“ - nem tudnak e-maileket fogadni, telefonálni, és nem férnek hozzá adatbázisukhoz sem.

Az igazgató azt is közölte: mivel kedden államünnep és munkaszüneti nap van, csak szerdán tud lépni az ügyben. Ha szerdára sikerül pénzt szerezni, és elutalni azt, a szolgáltatónak három napja van arra, hogy visszakapcsolja az áramot. A legjobb esetben tehát pénteken, vagy jövő héten hétfőn állhat vissza rend a színháznál.

czajlikCzajlik József

Czajlik József hozzátette: a színház nagy adóssághalmazt görget maga előtt. Az intézmény fenntartója, Kassa megye önkormányzata rendszeresen folyósítja ugyan a színháznak járó támogatást, ám ez nem elég az teátrum kiadásainak fedezésére. „Jelenleg úgy állunk, hogy a novemberi vendéggázsikat is most fizetjük ki“ – magyarázta az igazgató.

A színház 1969-ben, néhány fiatal színházrajongó kezdeményezésére, közakaratból és közadakozásból jött létre Vox humana - Emberi hang néven. A név hamarosan szemet szúrt a dubčeki „emberi arculatú társadalom” ellenzőinek. Az elnevezést betiltották és a társulatot büntetésül a komáromi Magyar Területi Színházhoz csatolták. Ekkor vette fel a kassai részleg a Thália Színpad elnevezést.

A színház első bemutatójára 1969 november 29-én került sor. Az ide szerződött mintegy tizenöt tagú társulat Goldoni: Két úr szolgája c. művét mutatta be Beke Sándor rendezésében. Színházépület híján a társulat részben saját kezűleg a kassai magyar „ipariskola” tornatermét alakította át színházteremmé. A következő két évtizedben sok-sok nagyszerű előadás született e szokatlan környezetben.

A Thália Színház tájoló színházként működik. Évi 160-180 előadásából megközelítően hatvanat Kassán, a többit Szlovákia egyéb településein tartja. Gyakran vendégszerepel magyarországi színpadokon is. Az 1989-es társadalmi változások után a Thália Színpad végre önállósulhatott. 1990 július 1-től Kassai Thália Színház néven működik. Pillanatnyilag az intézmény a Kassai Megyei Önkormányzat fennhatósága alatt alacsony költségvetéssel dolgozik, s ez nehezíti tevékenységét.

Forrás: bumm.sk

süti beállítások módosítása