Kettőspont a Katonában: A Kispolgárokról, másképp

Aki látta a sorozat első kettő, a Cigányok és A filozófus című előadáshoz kapcsolódó estjét, az tudja: a Kettőspont a Katonában élvezetes, gondolatébresztő művészeti összjátékot nyújt egyetlen alkalomra.

A sorozatról

Bár sorozatról van szó, egyetlen estből sincs ismétlés. A KettőspontEszéki Erzsébet koncepciója szerint – más szemszögből, más művészeti ágakkal közelíti meg egy „katonás” produkció kiragadott témáját vagy jelenetét. Szabad, akár szokatlan művészeti képzettársításokkal.

A kiindulópont ezúttal a Kispolgárok, illetve Zsámbéki Gábor rendezésében a sokrétű, izgalmas előadás egyik fő mozzanata: a nemzedékek együttélése. Értjük-e egymást? Átadható-e a tudás, a tapasztalat? Mit jelent a folytonosság? Saját identitásunk kialakításához miért fontos a gyökereink megismerése?

A május 24-i esten másképp közelítenek mindehhez, erre az alkalomra készülő tánccal, ehhez választott irodalmi művekkel és mai, élő zenével – ezúttal Fullajtár Andrea vezetésével.

A kispolgárokról

"Ahogy belép a Bezerédi Zoltán által alakított Besszemjonov Gorkij Kispolgárok című darabjában a Katona József Színházban a deszkákra, máris fújja a magáét. Hosszú tirádákat képes elmondani szinte levegővétel nélkül. Egyszerre panasz- és szitokáradatot. Örökös sértettsége az egekbe kiállt, ezért állandóan fennhangon fújja, a halk beszédmódot nem nagyon ismeri, mintha egyfolytában szerepelne, emelt, de nem emelkedett módon beszél, és elvárja, hogy aki csak körülötte előfordul, mindenki szolgálatkészen rá figyeljen. Evidensnek tartja, hogy ő a középpont. 
De mintha már nem lenne semminek közepe, minden a szétesettség cseppfolyós állapotában leledzene. Ezt igencsak remekül szemlélteti Bagossy Levente markáns díszlete, emlékeztet is egy házra, meg nem is, kicsit olyan, mint egy gigantikus absztrakt szobor, ami a széthúzás, szétcsúszás megtestesülése, erőteljesen széttartanak az alkotóelemei, mintha nem lenne már kötőanyag, ami összefogja őket, hogy aztán lényegében szanaszét is essenek, ahogy azzal a családdal is ez történik, amelyik benne él ebben a szerencsétlen közegben".

Forrás és folytatás a Népszaván.

Kettőspont – AEGON-est a Katonában

A Kispolgárokról, másképp

Házidazda: Fullajtár Andrea

Segítői a játékban: Pálmai Anna, Ötvös András

Zene: Dés László – szaxofon, Dés András – ütőhangszerek

Tánc: Horváth Zsófia, Rózsahegyi Orsolya, Grecsó Zoltán, Tókos Attila

Vendégek: Grecsó Krisztián – író, Török Ferenc – filmrendező

Szerkesztő: Eszéki Erzsébet

2012. május 24-én 19 óra

Katona József Színház

Jegyvásárlás ITT 

süti beállítások módosítása