Közszolgáltatási szerződést köt az Operettszínház a Nefmivel

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, hogy a teátrum az előadóművészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben "nemzeti" minősítést kaphasson - erről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A szerződés jóváhagyásáról és megkötéséről szóló határozati javaslatot 30 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

A Csomós Miklós főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés emlékeztet arra, hogy az előadóművészeti törvény módosításával jövőre életbe lépő új finanszírozási rendszerben a kiemelt és nemzeti minősítéssel rendelkező előadóművészeti szervezetek lesznek jogosultak központi költségvetési támogatásra, a többiek pályázat útján igényelhetnek állami támogatást.
A Fővárosi Önkormányzat a fenntartásában lévő előadóművészeti szervezetek közül a Budapesti Operettszínház esetében kérelmezett "nemzeti" minősítést. Ennek előfeltétele az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, amely nem jelenti a fenntartói státusz változását.
Mint felidézik, korábban Réthelyi Miklós leköszönő kulturális miniszter írásban fejezte ki szándékát a közszolgáltatási szerződés megkötésére, és a minősítési kérelmeket tárgyaló ülésén a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács is javasolta az Operettszínház "nemzeti" kategóriába sorolását.
A közszolgáltatási szerződésben - amelyhez a fenntartó Fővárosi Önkormányzat képviselőjének aláírása is szükséges - az Operettszínház vállalja többek között a klasszikus operettjátszás hagyományainak ápolását, magyar szerzők műveinek játszását, ezen belül a kortárs művek bemutatását, valamint hogy kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági produkciók bemutatására, illetve a független és határon túli magyar társulatok vendégjátékaira. 

operettszinhaz Az előterjesztéshez mellékelt szerződés értelmében az Operettszínháznak évadonként legalább 450 előadást kell tartania, és legalább 300 ezer fős fizető nézőszámot kell elérnie. A teátrum vállalja, hogy előadásainak 40 százalékában - a gyermek- és ifjúsági előadásokat leszámítva - klasszikus operetteket, 70 százalékában magyar szerzők műveit játssza. Évadonként legalább négy klasszikus magyar operettet folyamatosan műsoron tart, legalább egy új, magyar zenés művet bemutat, és legalább két, különböző korosztálynak szóló gyermek- és ifjúsági produkciót kínál a közönségnek, valamint legalább egy saját vagy koprodukcióban készülő operabemutatót tart.
Az Operettszínház évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadóművészeti fesztivált szervez vagy bonyolít le, legalább 5 tájelőadást tart és részt vesz legalább egy hazai előadóművészeti fesztiválon.
A minisztérium vállalja, hogy az Operettszínháznak művészeti és működési támogatást nyújt, amely a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot illeti meg. A tárca által nyújtható támogatás mértékét, ütemezését a mindenkori költségvetési törvény határozza meg.
A szerződés határozott időre, az Operettszínház 2013-ra vonatkozóan nemzeti előadóművészeti szervezetté történő minősítését követően 2015. december 31-ig szól.
Az állammal kötött megállapodás az Operettszínház művészeti tevékenységének, a magyar nemzeti kulturális identitás és a hagyományok őrzésében játszott szerepének elismerése. A több évre vállalt állami finanszírozási kötelezettség pedig kiemelt és kiegyensúlyozott működést garantál a jövőben a teátrumnak - hangsúlyozza az előterjesztés.

süti beállítások módosítása