Szávai Viktória: a Radnóti társulata kissé szemérmes

Két idei bemutató, a Protokoll és a Bolha a fülbe apropóján beszélgetett a Radnóti Színház művészével a Magyar Narancs.

A Magyar Narancs cikkéből:

A Bolha a fülbe kapcsán Szávai Viktória elmesélte, bár szakmai berkekben szokás lesajnálni a műfajt, nehéz bohózatot játszani. “A bohózatban végig tolni kell, mint az őrült, mert ha egy pillanatra is leállsz, akkor a következő megszólalásodnál álló helyzetből kell ugranod egy dupla szaltót” – tette hozzá.

Szávai Viktória arról is beszélt, hogy mindig zavarban van, amikor a szerződtetési tárgyaláson Bálint András félig viccesen megkérdezi, mit szeretne játszani. “Van jó pár szerep, amit nagyon szívesen játszanék, de soha nem merném kimondani, hogy na, ezt kérem" – nyilatkozta a színésznő, aki a legújabb Térey bemutatóról, a Protokoll-ról is szót ejtett. Bár nem tudta elképzelni, miként fog a színpadon működni “ez az eseménytelenség", megérezte, hogy nem lehet szöszmötölni, koncentráltan jelen kell lenni, és bízni a szövegben.

A színésznő azt is elmondta, Valló Pétert mesterének tartja, amit nagyon szeret benne, az “a jó értelemben vett régi iskola, az elképesztő mesterségbeli tudás”. “Ugyanakkor nála nagyon résen kell lenni, főleg a nőknek. A női figurákat ugyanis hajlamos degradálni” – jegyezte meg Szávai Viktória, aki elárulta, a Radnóti társulata kissé szemérmes, egymás instruálásához engedélyt kérnek. “Nálunk pluszköröket kell futni, de azt hiszem, az alap mégiscsak egy mély tisztelet a másik munkája iránt” - fogalmazott.

A Jászai-díjas színésznőt az otthonszülésről is kérdezték, hiszen maga is Geréb Ágnes segítségével hozta világra kislányát. “Vérlázítónak tartom ezt az egészet: nonszensz, hogy miután végre legalizálták az otthon szülést, börtönbe kerül az, aki húsz évig harcolt ezért. Az Ági ellen folytatott koncepciós per - mert nem tudom másnak tekinteni - egy nyílt háború végeredménye orvosi érdekek mentén, ami azt üzeni: lám-lám, így jár az, aki szembe mer menni az árral” – fejtette ki Iványi Zsófiának Szávai Viktória.


süti beállítások módosítása