Folytatódik a bábkészítő tanfolyam-sorozat

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus folytatja felnőtteknek szóló bábkészítő tanfolyam-sorozatát. A sorozat különböző részeiben neves bábkészítők, bábművészek ismertetik meg a hallgatókat egy-egy bábtechnikával, anyaggal, vagy alkotói eljárással.

A képzés elsősorban olyan eljárások alkalmazásába avatja be az érdeklődőket, amelyek a kevés tapasztalattal rendelkezők - kis segítséggel akár gyermekek - számára is elsajátíthatók. A tanfolyamot ennek megfelelően óvodapedagógusoknak, bábcsoportvezetőknek, művelődésszervezőknek, játszóház-vezetőknek, ezermestereknek, kézműveseknek, bábjátékosoknak, kreatív szülőknek, nagyszülőknek ajánlják.
Az 1800-as években Európa-szerte elterjedt miniatűr színházak leginkább családi körökben voltak népszerűek és a mozi térhódításával vesztettek népszerűségükből. Manapság a japán kamishibai technika magyar elnevezéseként ismert a papírszínház (ami leginkább a diavetítés hangulatát hozza vissza gyermekkorunkból), használói gyakran hangsúlyozzák a közös mesélés terápiás és személyiségfejlesztő hatását. Ugyanezek a pozitívumok sok egyébbel kiegészítve érvényesek a mi európai papírszínházunkra is. A képzésen elkészített doboz otthoni, iskolai körülmények között is összeállítható, nagy előnye, hogy csak egyszer kell elkészíteni, a hátterek, kulisszák cserélgetésével később bármilyen történetet el lehet benne játszani, mégpedig nemcsak a megszokott síkfigurákkal, a kis színpad árnyjáték és egyszerű marionettjáték bemutatására is alkalmas lesz.

Mtravlgyi-kosMátravölgyi Ákos

A mesék bemutatásához nem kell különösebb technikai tudás, így a létrehozott előadás biztos öröm a játszónak és a nézőnek is. Az egyedi, szép kivitelű bábok a bábművészet legmodernebb esztétikai kívánalmai szerint készülnek. Mindenki megtalálhatja az alkotómunka során a maga számára örömteli feladatot: a mese dramatizálását, zenei anyag összeállítását, a bábfigurák elkészítését, a színpadra vitel megtervezését, vagy a mese előadását. A kurzuson a résztvevők a teljes folyamatot végigjárják a tervezéstől egy rövid előadás bemutatásáig.
A tanfolyam egyes részei egymástól függetlenül elvégezhetők, a több modulban is részt vevők kedvezményben részesülhetnek. A sorozat tizenegyedik részében a Blattner-díjas báb- és díszlettervezővel, Mátravölgyi Ákossal lehet családi papírszínházat készíteni.
Időpontok: május 19.: 10:00-17:00; május 20.: 10:00-16:00; június 2.: 10:00-17:00.

Összóraszám: 20 óra
Helyszín: MMIKL, Budapest, 1011 Corvin tér 8.
Ár: 16.000 Ft (800 Ft/óra)
Jelentkezési határidő: 2012. május 14.

süti beállítások módosítása