Széttört álmok - szcenírozott koncert a Müpában

A Széttört álmok című előadásban a legendás Syrius együttes ma már klasszikusnak számító zenéje 21. századi hangszerelésben, a Magyar Frank Zappa Emlékzenekar tolmácsolásában, olyan kitűnő zenészek közreműködésével hangzik el, mint Török Ádám, Szakcsi Lakatos Béla, Tátrai Tibor és a Syrius egykori billentyűse, Pataki László. Bemutató a Művészetek Palotájában, május 25-én.

A Szegedi Kortárs Balett a kortárs tánc nyelvén fogalmazza újra a zenei gondolatokat, és mindehhez járul egy friss hazai innováció, az Aximmetry látványvilága, mely új dimenziókat nyit a zene képpé formálásában. E három összetevő teljesen egyedi színpadi nyelvet eredményez, mely egyaránt szól a nosztalgiázni vágyókon kívül a modern művészetek rajongóihoz, és a 3D-grafikák világában élő fiatalokhoz is.

Az előadásban a Syrius együttes szerzeményei olyan színpadi formát kapnak, melyben egyszerre van jelen egy klasszikus értelemben vett koncert, egy látványszínházi show és egy kortárs táncszínházi előadás.

A Syrius zenekarról:

A Syriust Baronits Zsolt alapította 1962-ben, eleinte tánc-és beatzenét játszott. Az újjáalakult, legendás formáció - az egykori zenekarnevet megtartva - 1970 februárjában mutatkozott be a közönségnek, aki az addigi, gitáron alapuló beat-és rockzenéhez képest valami egészen újat hallhatott. A Syrius a Miles Davis által létrehozott dzseszz-rockot játszotta, kezdetben főként feldolgozásokat, olyan előadóktól, mint a Chicago, Jimi Hendrix vagy a Blood, Sweet And Tears. Ezen kívül természetesen saját dalokat is írtak, az első művük az öttételes Széttört álmok című szvit volt. 1971-ben, Ausztráliában készítették el The Devil's Masquerade című lemezüket, ami egy évvel később jelent meg Magyarországon Az ördög álarcosbálja címen.

A Syrius-koncertek az örömzene, a fantasztikus hangszerszólók, a nagyszerű közbeszövegelések, az irónia, a költészet keveredései voltak. Nem véletlen, hogy egy hónapban 20-25 teltházas koncertet tudtak adni Pesten, hiszen a zene mindig az „ott és akkor” zenéje volt, minden előadáson valami új született. Komolyság és humor egységben élt a Syrius világában.

A Syrius zenekar tagjai voltak: Baronics Zsolt, Orszáczky Jackie, Ráduly Mihály, Pataki László, Veszelinov András, majd később Tátrai Tibor.

syrius

Magyar Frank Zappa Emlékzenekar

A zenekar 2000 őszén, Frank Zappa 60. születésnapja alkalmából alakult egy budapesti klub felkérésére, és azóta is folyamatosan koncerteznek Zappa dalainak fel- és átdolgozásaival. A tagok a hazai jazz-blues-rock élet legfoglalkoztatottabb muzsikusai közé tartoznak. Játszottak együtt Jimmy Carl Black-kel (F. Zappa énekes-dobosa), és Orszáczky Jackie-vel. 2010 óta zenei repertoárjukra tűzték a méltatlanul elfeledett, legendás Syrius együttes szerzeményeit.

Szegedi Kortárs Balett

A komolyzenei repertoárból, többek között Csajkovszkij, Sztravinszkij, Bartók, Orff, Eötvös műveire készült táncszínházi darabok mellett zenei montázsokra komponált koreográfiák alkotják az együttes sokszínű repertoárját. Juronics Tamás vezetőkoreográfus mellett több élvonalbeli európai koreográfus alkotott modern táncműveket az együttes számára. A társulat 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, s akkor lett az újjáalakult együttes művészeti vezetője Juronics Tamás, igazgatója pedig Pataki András. A Szegedi Kortárs Balett 2000 óta önálló együttesként működik közhasznú alapítványi formában. Hazai sikerei mellett számos külföldi fellépés alkalmával nyerte el a közönség és a szakma elismerését.

Aximmetry

Az Aximmetry egy nyelv, amely a zenét a vizualitás tartományába emeli, de ugyanakkor egy eszköz, szoftver és hardver, amellyel a zenével együtt mozgó fényművek komponálhatók és adhatók elő. Az Aximmetryn játszó "fényszerész" a zenészek körében foglal helyet: hozzájuk hasonlóan élőben játszik a rendelkezésére álló virtuális "fényszereken", a művet leíró "fénykotta" és a karmester utasításait követve.

Az Aximmetry interaktív eszköz: a valós időben előálló látvány élőben befolyásolható. Fő irányítója természetesen maga a fényszerész, de a képtartalomra hatással lehet a zene hangja, a táncosok mozgása, vagy akár a nézőközönség kezébe adott eszközök is. A fénymű vizuális nyelvének elemei nem csak előre elkészített álló- vagy mozgóképek lehetnek: valós időben előállított vizuális effektek, 3D objektumok is megjeleníthetők és interaktívan befolyásolhatók.

Koreográfus: Újvári Milán

2005-ben kitűnő minősítéssel végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 2004-ben a New York-i nemzetközi balettverseny, a Youth American Grand Prix döntőse volt. 2005-ben Amszterdamban gyakornoki munkát végzett az Emio Greco/PC társulatnál. 2005-től 2006-ig a Frenák Pál Társulat tagjaként dolgozott. 2007 és 2008 között a Cirque du Soleil Delirium című show-jának táncosaként és a műsor egyik karakterszólistájaként részt vett a társulat észak-amerikai és európai turnéján, aminek keretében a két földrész minden jelentősebb városában megfordult.

Rendező: Almási-Tóth András

1997-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán. 2006-ban szerezte meg ugyanitt a doktori címet. Disszertációja könyv alakban is megjelent a Typotex kiadónál Opera: egy zárt világ címmel. Számos prózai és zenés előadást valamint operát rendezett, rendszeresen dolgozik Budapesti és vidéki színházakban illetve Németországban. 2009 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera szakának vezetője. Táncszínházi előadások libbrettistájaként is régóta dolgozik. A zenés színház területen végzett munkájáért 2010-ben Vámos László díjat kapott.

Syrius-FSZM-1972_marc001m-01

Széttört álmok

szcenírozott koncert a Syrius zenekar dalai nyomán

a Zappa - Syrius Emlékzenekar a Szegedi Kortárs Balett és az Aximmetry előadásában

2012. május 25. 19.00

MÜPA - Fesztiválszínház

Zappa-Syrius Emlékzenekar:

Takács Tamás (ének), Vasicsek János (ének), Vastag Gábor (gitár, ének), Bensó Pál (dob), Szkladányi András (basszusgitár), Vincze Pál (billentyűs hangszerek), Somos András (fuvola), Abbas Murad (harsona), Csizmadia Dávid (trombita), Lukács Gábor (altszaxofon), Vojnits Attila (szájharmonika, szaxofon)

Szegedi Kortárs Balett:

Fehér Laura, Zsadon Flóra, Szarvas Krisztina, Hortobágyi Brigitta, Tóth Andrea, Hajszán Kitti, Gali Vivien, Czár Gergely,

Csetényi Vencel, Tarnavölgyi Zoltán, Májer Gábor, Kiss Róbert, Újvári Milán mv., Poroszlay Kristóf mv.

Vendégek:

Pataki László (billentyűs hangszerek), Szakcsi-Lakatos Béla (zongora), Tátrai Tibor (gitár), Török Ádám (fuvola, ének)

Zene: Pataki László, Orszáczky Jackie

Szöveg: Charlie Fischer, Miklós Tibor, Tálas Endre

Látvány: Aximmetry - Motyán Zoltán, Szerencsés Gábor, Dajkó Tibor, Eisler Zsolt, Kovács István

Díszlet: Tóth Kázmér, Jelmez: Lisztopád Krisztina

Fény: Stadler Ferenc, Hang: Pánczél Lajos

Producer: Pataki András, Co-producer: Kenesei Edina

süti beállítások módosítása