Forgács Péter: szinte elkerülhetetlen a megosztottság

Korcsmáros György, majd Nagy Viktor menesztése után is megbízott igazgatóként vezette a győri Nemzeti Színházat, amit tavaly pályázaton elnyert. Forgács Péter mesélt a 168 órának.

A 168 óra cikkéből:

Sztankay Ádám arra emlékeztette Forgács Pétert, hogy Korcsmáros György 2008-as menesztése után nyílt levében támadta, amiért posztját elfoglalva "hátba döfte" őt, majd egy évvel később, amikor Nagy Viktor nyerte el a posztot Forgács azt nyilatkozta: nem fog többé igazgatói szerep közelébe kerülni. “Korcsmáros igazgatása alatt történt egy-két gazdasági malőr, és leváltása után a helyi városi vezetés engem kért fel a színház ideiglenes irányítására. Már nyolc éve Győrött játszottam, megszerettek, azt is tudták, hogy korábban kétszer pályáztam más színházak direktori posztjára. Vagyis nem döftem hátba Korcsmáros Györgyöt, akitől nagyon sokat tanultam. Másfelől: komoly csalódás volt, hogy a később hivatalosan kiírt pályázat után nem én kaptam meg a színházat, hiszen megbízottként jelentős eredményeket értem el. A nézőszám vezetésem alatt száz százalék felé futott” – felelt Forgács Péter, aki elárulta Nagy Viktor igazgatásának idején csökkenni kezdett a látogatottság, de annak ellenére, hogy megbízott igazgatóként átvette a posztját, a mai napig jóban vannak a rendezővel. Forgács arról is beszélt, hogy megválasztásáig gyomorgörcsben élt át egy hónapot.

forgacs

A felvetésre, miszerint Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke úgy látta: egy formai hiba miatt jobb lett volna megismételni a szakmai szavazást, Forgács úgy reagált: a társaság ülésén, ahol a nemzeti színházak igazgatói jöttek össze beszélgettek a történtekről, és Vidnyánszky elmondta: lényegében nem értett egyet azzal, hogy a polgármester küldte el Nagy Viktort.

Forgács Péter a szakma megosztottságáról is szót ejtett úgy vélte az “a jelenlegi viszonyok között elvi szinten szinte elkerülhetetlen”. “A Pécsi Országos Színházi Találkozó kínálata is sokáig azt tükrözte: elsősorban balliberális kötődésű alkotók kerülhetnek helyzetbe. Igaz, ebben van most némi változás. Ahogy Vidnyánszky és több konzervatív színházi vezető is igyekszik nyitni a más gondolkodású alkotók felé a konkrét szakmai munkában” – tette hozzá.

A győri igazgatót az Új Színház ügyéről is kérdezték, arról a hipotézisről, miszerint az irányváltást Eperjes Károly lobbizta ki bosszúból, mert Szikora János is Forgács mellett szavazott a győri pályázaton. “Az Új Színház kapcsán ne várjon tőlem fekete vagy fehér véleményt. Azt gondolom, sok mindent felfújtak az ügy körül. Dörner Györgyöt korábban rendeztem Győrött Egressy Zoltán egyik darabjában, és most is van tőlem felkérése. Nagyon jó színésznek tartom. És ha úgy adódik, még a piacra is elmegyünk együtt, eszünk egy lángost. Pozsgai Zsolt pedig jó szerző, aki most írta nekünk színpadra Victor Hugo A nevető ember című darabját. Színházcsinálóként a többi nem érdekel” – fogalmazott Forgács Péter a 168 órának.

Forrás: 168 óra. Fotó: Győrplusz

süti beállítások módosítása