Meghalt Stork Csaba díszlettervező

Életének 57. évében váratlanul elhunyt Stork Csaba díszlet- és látványtervező - tudatta a család hétfőn az MTI-vel. Az Aglaja, a Szomorú vasárnap és a Látogatás díszlettervezőjét Budapesten, május 6-án érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Meghalt Stork Csaba:

Stork Csaba építészeti tanulmányai után a Mafilmnél helyezkedett el, 1987-ben Sándor Pál Miss Arizonájának díszletét tervezte. Számos televíziós megbízás után Walter Hill Schwarzenegger-filmjének tervezőgárdájában dolgozott. Rengeteg reklámfilmhez tervezett díszletet; 1998-ban ő volt Az operaház fantomja című, Dario Argento által rendezett olasz-magyar koprodukció díszletének építészeti tervezője.

strok_csaba

Stork Csaba az Aglaja forgatásán, fotó: Origo

Számos játékfilmben dolgozott, nevéhez fűződik például Rolf Schübel Szomorú vasárnap, Pejó Róbert Látogatás és Deák Krisztina Aglaja című filmjének a díszlete. A halálhírt először közlő origo.hu hírportál felidézte, hogy Stork Csaba dolgozott a részben Magyarországon forgatott Underworld-ön és Hellboy 2-őn, valamint az év eleje óta a jelenleg Budapesten forgó Die Hard - Drágább, mint az életed című szuperprodukcióban is közreműködött. Legutolsó munkái közé tartozott az HBO Terápia című, most készülő sorozatának díszlete.
2010-ben a legjobb látványtervező kategóriájában jelölte az Osztrák Filmakadémia az akkor alapított Osztrák Filmdíjra a Látogatás című filmért.

Deák Krisztina film- és színházrendező levelet írt Stork Csaba halálára a film.hu-ra - Részletet közlünk:

Kedves Csaba!
Biztos jót nevetsz rajtam, ha most látod a kínlódásomat, hogy felkérésre megpróbálok nekrológot írni rólad. Rólad, akihez nem is illik a halál. Akárhány éves is voltál halálod napján, te örökre kamasz maradtál, érdeklődő és bizonytalan, fantazmagóriákkal és tervekkel tele. Ahogy Illés Gyuri bácsi mondta, az általa nagyra tartott tehetséges és kétségekkel teli filmesekre: kíváló művész. E két szónak igaz és mély jelentése szerint. Pedig úgy tudom, hogy nem kaptál ilyen kitüntetést. Látod, mégiscsak nagy ereje van a halálnak, mert ilyet az ember nem mond a kollégájáról, ha az él. Látom, ahogy nevetsz ezen, szerényen és jó ízléssel visszautasítva a nagy szavakat. (....)
Kedves Csaba, mikor Szakács Györgyi jelmeztervezőt, régi barátomat, közös munkatársunkat felhívtam és elmondtam neki, hogy azt hallottam, Stork Csaba meghalt, Györgyi azt mondta, ez csak pletyka lehet, semmi más.
Mit mondhatnék? Minden szó közhely és minden közhely mélységesen igaz.              
Mindannyiunkat biztonságérzetünkben rendített meg a halálod híre.
Deák Krisztina

süti beállítások módosítása