Debütál a Kabaré Békéscsabán - Ulmann Mónikával

Az évadot hagyományosan porondszínházi látványos, zenés előadással zárja a Jókai Színház. Az Aida, a La Mancha lovagja után ismét egy klasszikus musical, a Kabaré kerül színre - nyilatkozta Fekete Péter igazgató.

A beol.hu híréből:

A premier május 18-án, pénteken este hét órakor lesz a Jókai Porondszínázban, az evangélikus udvarban. "A székesfehérvári Vörösmarty Színházzal hosszú évek óta remek együttműködése van színházunknak. A Kabarét most a fehérvári előadás adaptálásával vittük színre és alakítottuk át cirkuszi térre, Szűcs Gábor rendezésében" - mondta Fekete Péter.

kabare2

"A főbb szerepeket lekettőztük, így az országosan ismert kabaré-sztárok és a jókais művészek váltják egymást előadásról előadásra a porondon. Lapis Erika, Gulyás Attila a hazai színeket képviseli, míg Ullmann Mónika, Farkas Gábriel a vendég színt hozza nekünk. Élőzene, a Jókai Színház fiatal táncosai, valamint a már megszokott alternatív artisták teszik teljessé az idei porondszínházi produkciót" - tette hozzá a direktor.

 

A darabról - Csikós Attila írása:

Az 1929-30-as évek táján egy fiatal, lelkes ám még kiforratlan írójelölt, Clifford Bradshaw Berlinbe érkezik, hogy megírja élete nagy regényét. Ebben az időben Berlin izgalmas és szexi, harisnyatartóban fogadja az idegeneket, táncol és pompázik, olcsón kapható gyönyörökkel csábít bárkit, aki az élvezeteket és a szabadságot keresi. Berlin ebben az időben ugyanakkor meglehetősen szegény, egész családok prostituálódnak, még a felsőbb osztályokból is. Berlin ebben az időben még nem is sejti, hogy a Ruhr-vidék gyárosai mekkora hatalmat adnak majd egy Ausztriából érkező festő, Adolf Hitler kezébe. Az életet átjárja a „dafke” nemtörődömség érzése, a kilátástalanságot elnyomja az alkoholos bódulat, a mámor, és a leplezetlen, fülledt testiség.

A danse macabre e különös világába érkezik tehát Cliff, és első írói munkájaként beleszeret egy angol cabaret-énekesnőbe, Sally Bowles-ba, aki a politikáról semmit nem tud, de a férfiakról és saját érvényesüléséről annál többet gondol. S ha már így történt, s megkívánták egymást, hát el is kezdik életüket Fräulein Schneider békés panziójában, mely élet megmaradhatna akár egy békés és konszolidált lányregény vagy egy könnyed operett műfaji keretei közt, ha az emberek nem vágynának mindig egy kicsit többre, vagyis nem ragaszkodnának ahhoz a kevéshez, ami az ő sorsuk, az ő hitt, remélt és vágyott saját történetük – s ha ezzel nem tennék tönkre mások életét.

kabare

Amikor Fräulein Schneider bejelenti a zsidó származású gyümölcskereskedővel, Schultz úrral tervezett házassági szándékait, minden megváltozik…

Illetve kiderül, hogy immár semmi sem megváltoztatható…

Az élet, a történelem legnagyobb tragédiái is oly alig észrevehető és „jelentéktelen” apróságokon múlnak, mint egy elkent rúzsfolt az inggallér szövetén – elsőre kicsinynek és lényegtelennek tűnő álmokon, sértődéseken, terveken, ambíciókon áll vagy bukik milliók élete. Gyakran magunk sem sejtjük, nem látjuk, hogy e sok apróságból, hogyan épül fel valami, amit már nem tudunk irányítani. Berlinben sem látja senki, vagy túl későn veszi észre, hogy a formás testű girl-ök kórusa mögül színpadra vonulnak a Harmadik Birodalom rohamosztagosai.

De mi, ameddig még lehet, ameddig együtt van a zenekar, amíg van elég ital, amíg itt vannak e kívánatos lányok, amíg csak élünk mulatni szeretnénk még egy kicsit…

Mi most megmutatjuk, milyen volt egy szerelem, milyen volt az élet, milyen volt a Kabaré, amikor már annyira nem lehetett hinni semmiben, hogy az ember könnyedén elhitt bármit, ami egy percnyi örömöt adott, s mely perc, talán, élete utolsó boldog pillanata volt. Szerző: Csikós Attila

kabare

KABARÉ

musical 

John van Druten színműve és Christopher Isherwood novellái alapján

szövegét írta: Joe Masteroff

Zeneszerző: John Kander Dalszövegek: Fred Ebb

Fordította: Orbán Eszter Dalszövegfordítások: Csikós Attila

Konferanszié/vámtiszt   Farkas Gábor / Gulyás Attila

Sally Bowles  Ullmann Mónika / Lapis Erika

Clifford Bradshaw  Vasvári Csaba

Ernst Ludwig  Bartus Gyula Jászai-díjas

Fraulein Schneider   Kovács Edit

Herr Schultz   Katkó Ferenc

Fraulein Kost  Kara Tünde / Liszi Melinda

Helga  Balogh Edina / Gedó Ágota szh.

Texas  Gábor Anita szh. / Hrabovszki Szilvia szh.

Christine  Litauszki Enikő szh. / Szabó Angéla szh.

Mausie  Ferencz Dorottya szh. / Bagdi Sára szh.

Inge  Liszi Melinda / Malatyinszki Katalin szh.

Heidi   Farkas Boglárka / Tatár Bianka szh.

Matróz  Vadász Gábor / Bartha László / Nagy Róbert

Max  Nagy Róbert / Szabó Norbert szh.

Akrobata  Hrisafis Gábor

Bidli lány   Liszi Melinda

Bidli fiú  Molnár Sándor

Nők, lányok:   Balogh Edina, Liszi Melinda, Farkas Boglárka, Tatár Bianka szh.,

Gábor Anita szh., Kiss Edina szh., Litauszki Enikő szh., Ferencz Dorottya szh., Hrabovszki Szilvia szh., Malatyinszki Katalin szh., Gedó Ágota szh.,

Knyihár Éva szh., Szabó Angéla szh., Aszódi Nikolett szh., Bagdi Sára szh.,

Férfiak, fiúk:   Bartha László, Vámosi Máté, Vadász Gábor, Nagy Róbert, Molnár Sándor,

Szepsi Szilárd, Szabó Norbert szh., Simai Szilárd szh., Széplaki Bence szh.,

Artisták: André Rolland, Kecskés György, Csikós Nóra, Kovács Eszter

Súgó: Frank Ágnes szh. Ügyelő: Szente Károly

Díszlettervező: Libor Katalin Jelmeztervező: Győri Gabi

Díszlettervező asszisztens: Egyed Zoltán

Díszletasszisztens: Török Angéla szh.    Jelmezasszisztens: Csatlós Kitti szh.

Korrepetitor: Sági Balázs Hangképző tanár: Galambos Hajnalka

Zenei vezető: Zádori László

Karmesterek: Zádori László, Lovas Gabriella, Rácz Márton

Koreográfus: Kováts Gergely Csanád

Koreográfus asszisztens: Balogh Edina, Bartha László

Rendezőasszisztens: Bányai Ágota

RendezőSzűcs Gábor Jászai-díjas

Bemutató a Porondszínházban: 2012. május 18.


Forrás: Jókai Színház, beol.hu

süti beállítások módosítása