Előkerült egy ritka német opera eredeti kézirata

Sok-sok év után előkerült Anton Schweitzer (1735-1787) német zeneszerző Rosamunde című operájának eredeti kézirata, és annak felhasználásával május 20-án újra bemutatják a ritkán játszott művet a Schwetzingeni Ünnepi Játékokon.

Bärbel Pelker heidelbergi kutató a megtalált kéziratban azonosította az opera első letisztázott változatát, amelyen azonban a gothai karnagy később még módosításokat eszközölt. A Heidelbergi Tudományos Akadémia szerint a partitúra egyike a Schweitzertől fennmaradt kevés kéziratnak, mivel egy pék, akinél a zeneszerző a haláláig lakott, a hagyomány szerint sok kéziratot arra használt fel, hogy azokkal gyújtsa be a kemencét. A május 20-i bemutatóhoz a heidelbergi akadémia saját közlése szerint a nemrégiben előkerült eredeti partitúrát és egy későbbi kottát használt fel.

AntonSchweitzer

A Rosamunde az Alceste című opera után a második jelentős gyümölcse volt Schweitzer és Christoph Martin Wieland költő 1772 óta tartó együttműködésének. A művet Carl Theodor választófejedelem rendelte meg a mannheimi kastélyban működő Nagy Udvari Opera számára, ám az 1778. január 11-re tervezett ősbemutató elmaradt a III. Maximilian bajor választófejedelem halála okozta gyász miatt. A bemutatót két évvel később pótolták a Mannheimi Udvari és Nemzeti Színházban.

süti beállítások módosítása