Alakul a Thália Színház virtuális társulata

A Thália Színház virtuálisnak mondott társulata a valóságban is ülést tartott. Huszonkét neves színész szegődik a teátrumba, amellyel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kötött szerződést, rádióstúdió működtetésére – számolt be a Népszava. 

A Színház.hu megerősített információi szerint, a Thália Színházhoz olyan színészek szerződnek, mint Csányi Sándor, Egri Kati, Pindroch Csaba, Schell Judit, Schmied Zoltán vagy Szombathy Gyula. A Népszava úgy tudja, Cserhalmi György még tárgyal a szerződéséről. A lap megkérdezte Bálint Andrást, a Radnóti Színház igazgatóját, hogyan érinti, hogy Csányi Sándor és Szombathy Gyula elszerződnek a teátrumból. A direktor úgy nyilatkozott, tudomása szerint Csányi valóban a Tháliába szerződött, de, mind az öt szerepét tovább játssza a jövő szezonban a Radnóti Színházban. Szombathy Gyula pedig a lapnak elmondta, hogy tizennégy évig volt a Radnóti Színházban tag. Úgy érezte, most váltani kell.

foto

Arról, hogy egyfajta társulat alakul Bereményiék pályázati anyaga is utalt, melyben arról írtak, hogy egy intézmény, egy produkció, de akár egy művész is ugyanúgy "értékesíthető", avagy "eladható", mint bármely más termék vagy szolgáltatás, s hogy a Thália Színházat és a Mikroszkóp Színpadot márkává kell fejleszteni. Bereményi Géza a Népszabadságnak már áprilisban elárulta, hogy “laza szállal magukhoz kötnek körülbelül húsz színészt”. Május 9-én pedig a Kossuth rádióban Bereményi Géza úgy fogalmazott: "A Thália különbözni fog bármelyik magyar színháztól. Ugyanis nincs társulata. Befogadó színház. És ezen szeretnénk változtatni. Nem úgy, hogy társulatot szervezünk magunk köré, hanem ide kötnénk a színészeket. Mert az az egyik fő problémája egy befogadó-színháznak, hogy ha saját produkciót szeretne létrehozni, akkor a színészeket nem tudják egyeztetni. Tévés vállalkozások is vannak, szeretnénk saját tévéstúdiót is létrehozni...".

A Népszava megkereste a Thália gazdasági igazgatóját, Csécs Tamást, aki megerősítette, hogy tévéstúdiót alakítanak ki, amely alkalmas lehet tévéjátékok felvételére. A színház 22 fős virtuális társulata így rádió-, és tévéjátékokra, valamint színházi előadásokban való szereplésre szerződik, amelyekre állami megrendeléseket kap az MTVA-tól, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól a nemrég aláírt stratégiai együttműködési szerződés értelmében.

Erre ad teret az a 14 négyzetméternyi hangstúdió is, amelyet a költészet napján adtak át és amelynek átalakítása Kálomista Gábor elmondása szerint, körülbelül 20 millió forintjába került a színháznak.

A hangstúdiót közösen működteti az MTVA és a Thália, míg a látványstúdiót, a gazdasági igazgató tájékoztatása szerint csak a Thália üzemelteti. Erre lesz fedezet, hiszen a Thália Színház Nonprofit Kft tervezett költségvetése 1 milliárd 93 millió 563 ezer forint. (Ez minden támogatást és jegybevételt tartalmaz.)

Az MTVA és a Thália Színház közötti keretszerződés jelenleg 3500 percnyi rádiójáték felvételére szól. A Népszava kérdésére, hogy a közpénzből gazdálkodó MTVA ezért hány millió forintot és pontosan kinek fizet, nem válaszolt.

Forrás: Színház.hu, Népszava

süti beállítások módosítása