47 ezerért teljes Carmen eladó - Jelmezbörze az Erkel Színházban

Az Állami Operaház az ország operajátszó színházainak, valamint a Zeneakadémiának ajánlotta fel, hogy szabadon válogathassanak az évtizedek alatt raktáraiban felhalmozódott értékes jelmezkészleteiből.

Több, mint 1000 kosztüm Győrbe megy

Némethné Kökényesi Györgyi, a Győri Nemzeti Színház jelmezműhelyének vezetője több opera – A rózsalovag, a Gioconda, a Dózsa Görgy és a Don Giovanni – teljes jelmezkollekcióját rendelte meg az Operaháztól, ami több mint ezer kosztümöt jelent. Ugyanis négy évtized előadásainak teljes jelmezkollekcióját ajánlotta fel a Magyar Állami Operaház az Országos Színháztörténeti Múzeumnak és minden érdeklődő színháznak. A teátrumok képviselőit Mozsár István, az Operaház ügyvezető igazgatója vezette körbe az Erkelben. A vezető elmondta: „Az Operaház összesen négyszázezerre becsülhető jelmezkészletének csaknem a felét tárolják az Erkelben. Felbecsülhetetlen értékekről, operajátszásunk nemzeti ereklyéiről van szó, amelyeknek méltó helyet kell biztosítani, az Erkel Színház küszöbön álló felújításai munkálatai előtt”.

A jelmezkészletet a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal történt konzultáció után először az Országos Színháztörténeti Intézet muzeológusai válogatták át, és el is szállítottak belőle több teherautóval. A jelmezekből az OSZMI állandó- és időszaki kiállításokat rendez majd, és az ő feladatuk lesz az értékes színháztörténeti relikviának számító kosztümök állagmegóvása is.

Mozsár István a válogatás során felhívta a szakemberek figyelmét arra, hogy az Operaház nem szeretné elaprózni a készletet, ezért elsősorban teljes kollekciókat (egy-egy előadás összes jelmezét) szeretnék átadni a színházaknak. A nem ritkán több mint száz darabból álló öltözék-együttesekhez a teátrumok jelképes összegért juthatnak hozzá, hiszen a cél elsősorban az, hogy az értékes ruhák ne raktárakban porosodjanak, hanem továbbra is aktívan „játsszanak”, részei maradjanak a magyarországi színjátszásnak. A mai válogatás után a következő körben az összes hazai teátrum is lehetőséget kap arra, hogy átnézze az Erkel Színházban tárolt kollekciót és átvegye azokat a jelmezeket, amelyeket saját produkcióiban hasznosítani tud.

ili1

forrás: gyoriszinhaz.hu

A Népszabadság így írt az akcióról:

(...) Előválogatási lehetőséget kapott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is. Négy teherautónyi ruhát vittek el - az Operaház egyetlen feltételével: kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek. Nem teljes szetteket választottak ki, hanem minden produkcióból a legszebb darabokat. A legrégebbi a ma is etalonként emlegetett, 1961-es Manon Lescaut-előadás volt, amelyben Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert is fellépett. A második szelek-
tálási lehetőséget a nem állandó társulattal játszó vidéki operaházak kapták, valamint a Zeneakadémia. Ők kevésbé éltek vele, legtöbbjük további tárolási lehetőséget kért - meséli az ügyvezető, aki épp ezt akarja elkerülni: felszabadítani szeretné a helyet, nem a holmikat tartogatni.
Szerdán a kis színházak, társulatok, amatőr együttesek válogathattak, még börtönszínházból is akadt érdeklődő. 47 ezerért teljes Carment vagy Vérnászt lehet vinni, silabizálja az árlistát az egyik csapat tagja. Van, aki azon bánkódik, hogy nem lehet egy-egy önálló darabot kihorgászni, hiszen egy amatőr társulatába bőven elég lenne kevesebb kosztüm is.
Egy vidéki színjátszó csoport mintha kincset keresne, úgy lapozgat a jelmezek között. Sem a társulat nevét, sem a sajátjukat nem akarják nyomtatásban látni, elrettennek a politikai napilap érdeklődésétől: mit szólnak majd a támogatóik?! Eddig saját készítésű holmikban játszottak, előrelépésként tekintenek az első igazi jelmezlehetőségre. Ők szintén szívesebben vásárolnának darabra, sőt mikor egyikük kijelenti, maximum 150 ezer forintot tudnak elkölteni a raktárban, a másikukat az infarktus kerülgeti ekkora összeg hallatán.
Úgy tűnt, A rózsalovag birizgálta a legtöbb érdeklődő fantáziáját. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumból Wellisch Maya is ezeket a jelmezeket bűvöli, és azt latolgatja, a Hunyadi-udvarukhoz milyen reneszánsz ruhák mennének még jól. Ezzel érdekesebbé, vonzóbbá tehető a kiállítás - állítja. A muzeológusok bújnának a korhűnek tűnő ruhákba, és bár ők sem tudnak zsákszám pénzt fordítani a vásárlásra, de pár jelmez jól jönne. (...)

Szemere Katalin teljes cikkét itt olvashatják.

forrás: gyoriszinhaz.hu, Népszabadság

süti beállítások módosítása