Az együttműködés szabadságáról mesélt Szabó Máté

Júniusban, Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettjét mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház. Az előadás rendezője, Szabó Máté mesélt a boon.hu munkatársának, Bujdos Attilának.

”Belépőnek mondanám ezt az előadást. Nem véletlen a darabválasztás: tudjuk, hogy nem lehet ajtóstul rontani a házba. Ha pont ezt az operettet nem is láthatták mostanában a miskolci színpadon, de nagyon hasonlókat igen. Innen indulunk, itt kezdődik a közös utunk a közönséggel. Hogy miként gondolkodunk a színházról, milyen közös szellemiséget képviselünk mi, Kiss Csabával érkezett rendezők, mi jelenti a számunkra a minőséget, azt nem ebben az egy előadásban szeretnénk megmutatni. Ez a mű egyébként nem is az, aminek az apropóján a színházi világkép felvázolható – ez egy kedves, naiv mese, ami viszont alkalmas rá, hogy elszabaduljon az ember fantáziája. (…) A darab érdeke mindig az első – ennek a mi miskolci történetünknek pont ez a lényege. Ha közösen döntünk, nyílt kártyákkal játszunk, mentesülünk a rossz kompromisszumoktól. (…) A miénk most az a helyzet, az az együttműködés, amibe a szabadságunkat hozhattuk be” – fogalmazott Szabó Máté, aki elárulta, a tervezés időszakában is rengeteget kommunikálnak, még a próbák egy szakaszában megnézik egymás munkáit, beszélnek róla a többi rendezővel.

A kérdésre, hova szeretnének eljutni azt felelte: “Oda, hogy vállalhassunk kockázatot, hogy ne csak az elvárások alakítsák a távlatainkat. Hogy meglegyen a bizalom köztünk és a közönségünk között ahhoz, hogy feltétlen kíváncsisággal tudjanak jönni, amerre megyünk. Hogy elhiggyék: ott, abban az irányban lesz valami, amit érdemes látniuk, ami más, mint amit eddig láttak. Hogy a „más” szó a színházi gyakorlatra alkalmazva, elveszítse a pejoratív értelmét. Mert a „más” nem lehet rosszalló kifejezés, hanem ez a művészet értelme: a kutatás, a felfedezés. Különben nincsenek invenciók, csak valami visszakérődzés van. Ezért csináljuk mind: a felfedezés öröméért, az önálló érvénnyel bíró pillanatokért”.

Az Én és a kisöcsémben a nézők Harsányi Attilával, Görög Lászlóval, Ullmann Mónikával, Bősze Györggyel, Szirbik Bernadett-tel, Molnár Gusztávval, Kokics Péterrel, Ramocsa Emesével, Homonai Istvánnal találkozhatnak.

A teljes interjút itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása