Györgyi Anna: nem vagyok korszerű

Állandó társulatokról, a színészek megbecsüléséről kérdezte György Annát a Heti Válasz egyik legújabb premierje kapcsán. Anna Gavalda Szerettem őt című regényét írta színpadra Szántó Erika a nemrég megnyílt Rózsavölgyi Szalonban.

A Heti Válasz interjújából:

A Szerettem őt című darabban egy elhagyott kétgyerekes anyát, és egy 15 évig harmadik személyként élő szeretőt is alakít Györgyi Anna. “Pont ezért jó szerintem Szántó Erika színpadi megvalósítása, mert mindegyik oldal megtalálja benne magát. Mindannyian voltunk már úgy, hogy elhagytak, vagy mi voltunk a harmadikok, de a nézők azonosulhatnak akár a gyáva apóssal is, aki egy rossz házasságban él, de a gyerek miatt nem mer kilépni belőle” – fogalmazott a darab kapcsán a színésznő.

“Persze az életben sem minden pozitív, tele van kompromisszumokkal. A házasságokban is vannak hullámhegyek, völgyek. Ha pedig gyerekek is vannak, akkor még nehezebb az egész „komplexumot" működtetni. És bejöhet egy mindig hibátlannak tűnő harmadik. Szerintem iszonyú nehéz normálisan leélni egy életet. Sokszor nézem az öregeket az utcán, le a kalappal előttük. Nehéz az egész életet egy rendes mederben tartani, hiszen mindig ott vannak a kísértések, az őrületek, az ember folyamatosan próbál változtatni, alakítani, hogy lenne jobb. Ennek ellenére én nagyon is házasságpárti vagyok” – tette hozzá a színésznő, akit arról a két év szabadúszásról is kérdeztek, ami megelőzte azt, hogy a Pesti Magyar Színházba szerződőtt.

Gyorgyi_Anna

Györgyi Anna, fotó: Ajpek Orsi, Heti Válasz

“Az Új Színházból akkor nagyon el akartam jönni, de nem vagyok egy szabadúszó alkat. Én nem járok ide-oda, nem zsezsgek a színházi körökben. A munkámon kívül a gyerekeimmel, vagy a civil barátaimmal töltöm az időmet. Ha eljárok, akkor sem színházba járok, hanem inkább moziba. Amikor eljöttem akkor körbetelefonáltam az igazgatókat, de tudomásul vettem, hogy nem kellettem. Most véletlen, hogy ebben az évadban hat bemutatóm is volt. A szabadúszás nem jött be. (…) Érdekes azonban, hogy jelenleg is olyan, mintha a szabadúszó lennék, mert a Pesti Magyarban különböző okokból most nem játszom semmit” – mesélte Györgyi Anna, aki elárulta nem hívták máshova.

Arról, miért nem szerződik Miskolcra ahol férjét, Kiss Csabát nevezték ki igazgatónak elmondta: “Nekem fontosabb most, hogy a gyerekeimnek jó legyen, minthogy az igazgató feleségeként eljátsszam a világirodalom remekeit és mindenki utáljon”. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy Tennessee Williams A vágy villamosának főszerepét elvállalta.

“Sokan kérdezik, miért nem forgatok. Pedig jó lenne, és nem csak a pénz miatt, vagy a „híressé válás" miatt, hanem amiatt, hogy a szakmának ezt a részét is kipróbálja az ember. Azonban rá kellett jönnöm, hogy az én karakterem nem korszerű. Én magam sem vagyok az. Nincs órám, nehezen kezelem a számítógépet. Most sok fiatal van, aki korszerű, bár korábban is volt ideál és felkapott színész, de régen fontosabb volt  a színész milyensége. Korábban voltak nagy egyéniségek, és volt a színészeknek egy pályája. Júliától a Nagymamáig. Ha én kihullanék most egy szerepből, akkor eljátszaná helyettem egy 150 cm-s szőke 40 kg-s nő, vagy egy férfi, vagy egy kutya, akit jól leszinkronizálnak. És ezt most komolyan mondom. Ma az egész világ a „kicserélek, lecserélek" elvén működik. Ma mindenki csereszabatos ember. Mindenki arra van dresszírozva, hogy lecseréljen, kidobjon mindent. Miközben az emberek nagy része nem erre vágyik” – nyilatkozta a színésznő.

“Ez egy csodálatos foglalkozás, de nem normális embereknek való. Én sem vagyok teljesen normális. Azonban az sem az, hogy ma ebben az országban csepürágók lettünk és haknikirálynők. Már nem számít, hogy miért csinálja egy színész ezt a hivatást, csak az számít mennyit fizetnek” – fejtette ki Györgyi Anna a Heti Válasznak.

A teljes interjút itt olvashatják.

süti beállítások módosítása