Miskolcon ülésezik az Európai Színházi Konvenció

Az Európai Színházi Konvenció (ETC) Miskolcon tartja éves tavaszi közgyűlését, valamint a Young Europe 2 művészeti nevelőprogram konferenciáját május 22 – 27. között.

A Miskolci Nemzeti Színház a legnagyobb európai színházi hálózat, az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) tagjaként részt vesz egy 8 országot érintő művészeti nevelőprogramban, a Young Europe 2 projektjében. Ez a projekt az ifjúsági színházra, a színházi nevelésre és a soknyelvűségre összpontosít, célja új, többnyelvű, fiataloknak szóló színművek létrehozása közösen a fiatalokkal. A miskolci színház együttműködő partnere a nicosiai Cyprus Theatre Organisation. A projekt középtávú értékeléseként a Miskolci Nemzeti Színházban rendezzük meg a Young Europe 2 konferenciáját 2012. május 22. – 24. között, ahol a miskolci és a nicosiai színházon kívül jelen lesznek a berlini Theater an der Parkaue, a Helsinki City Theatre, az oslói Det Norske Teatret, a Szlovák Nemzeti Színház, a strasbourgi Théatre Jeune Public, valamint a Badisches Staatstheater képviselői is. A konferencián bemutatkozik a projektben résztvevő magyar fiatalok egy csoportja a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumból is. A konferencia nyelve angol.

A Young Europe 2 brosúrája itt letölthető (pdf).

young

Az ETC közgyűlése

A Miskolci Nemzeti Színház 2010 májusában – akkor egyedüli magyar színházként – nyert felvételt az ETC Nemzetközi Színházi Szervezetébe.

A szervezet működési rendje szerint évenként két közgyűlést tart különböző tagszínházak városaiban. Örömünkre az ETC vezetősége belépésünk után elfogadta egy közgyűlés megszervezésére való jelentkezésünket, és így 2012. május 24. és 27. között Miskolc lesz a helyszíne a soros eseménynek, melynek címe A mai európai színház és a nemzeti mítoszok. A közgyűlésen beszédet mond Spiró György drámaíró, valamint többek között jelen lesz Schilling Árpád rendező is. A közgyűlés nyelve angol és francia.

A körülbelül hatvan külföldi szakember – színházigazgatók, dramaturgok, művészeti vezetők – jelenlétével és a hazai, valamint a nemzetközi sajtó érdeklődésével kísért 2012-es tanácskozás Miskolcnak és a régiónak is rengeteg lehetőséget tartogat, hogy felhívhassa a figyelmet természeti és kulturális értékeire.

Az ETC

Az 1988-ban alapított ETC az európai színházak legnagyobb hálózatának számít. Jelenleg huszonöt országból 47 színház a tagja, köztük Magyarországról a Miskolci Nemzeti Színház. Feladatának azt tekinti, hogy megjelenítse a színházi világot az európai kulturális politikáról folyó párbeszédben, illetve segítse az európai színházi alkotótevékenységet.

süti beállítások módosítása