"Aki itt játszik, mind tag" - Évadzáró az Új Színházban

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott az Új Színház. Dörner György és Pozsgai Zsolt beszámolt az elmúlt négy hónapról és ismertette a jövő évad programját.

Mészáros Sándor sajtófőnök köszöntötte a megjelent, körülbelül egy tucat újságírót. Elmondta, hogy múlt vasárnap ormánsági nézők láthatták a Földindulás című előadást. Kodolányi János darabja az Ormánságban játszódik, így a vendégek szembesülhettek a saját múltjukkal. Az előadást követően fogadáson vettek részt. A színházlátogatást az Új Színház szervezte, a jegyeket ingyen biztosította az ormánsági nézőknek.

Dörner György az évadzáró sajtótájékoztató kezdetén rögtön elmondta, hogy a héten tartják a színház harmadik bemutatóját, Pozsgai Zsolt A szűz és a szörny című darabját Kautzky Armand rendezi - ez egy előbemutató lesz.

Az igazgató elmondta, hogy az elmúlt négy hónap viharos körülményeinek ellenére három bemutatót tartott az új Új Színház. „A munka folyamán ezt nem érezzük, mert el vagyunk foglalva azzal, hogy a színházat csináljuk, magával a dologgal foglalkozunk, csak annyira figyelünk kifelé, amennyire szükséges. Reméljük, a harmadik előadás is ugyanolyan szép sikerrel megy majd, mint az előző kettő.” – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a színház a Szentendrei Teátrumban mutatja be nyáron a Mert a mamának így jó című darabot, Pozsgai Zsolt rendezésében. „A darabot Giorgio Pianosa írta, álnéven. A színház honlapján elolvasható a szerző életútja. Ő természetesen Pozsgai Zsolt. Az előadásban színészként is közreműködöm, mert mégiscsak a színpad az igazi terepem.” – magyarázta Dörner.

pozsgaiek

„Köszönöm, elnök úr” – vette át a szót Pozsgai Zsolt, aki ismertette a jövő évadot. A nyári bemutatóval kapcsolatban megjegyezte, hogy a szentendrei programban négy, teljesen különböző profilú színház előadásai szerepelnek, megszűnőnek látszik tehát az elhatárolódás és a kirekesztés, ami az igazgatóváltást övezte.

Ősszel hat-hét bemutatót tart majd a színház, így már most folynak Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című darabjának próbái, Helyey László és Szabó Sipos Barnabás főszereplésével.

A szűz és a szörny rendes bemutatója a Magyar Dráma Napjára, szeptember 21-ére esik majd, a darabban Incze József, ifj. Jászai László, Újréti László, Koncz Andrea és Fazekas Zsuzsa kapott szerepet. Utána a Bubik István Stúdiószínpadon Csurka István Deficit című darabját rendezi Ádám Tamás.

Nyírő József Jézusfaragó ember című darabját Szőke István rendezi a nagyszínpadon. Pozsgai Zsolt elmondta, hogy amikor műsorra tűzték, még nem tudtak Nyírő József újratemetéséről; a színház így szeretne tisztelegni az író emléke előtt.

A Stúdiószínpad következő bemutatója Tamási Áron Ábeljének zenés változata lesz. A címszerepet az Új Színház stúdiójának egyik növendéke játssza majd. Pozsgai Zsolt ennek kapcsán elmondta, hogy az előző vezetés felbontotta a szerződést a Keleti István Művészeti Akadémiával, de ők újratárgyalták, így a stúdió továbbra is működik. „Nem láttuk értelmét, hogy álságos politikai okok miatt életek menjenek tönkre. A gyerekek továbbra is tanulnak, játszanak, több előadásban vesznek részt.” – mondta.

Kiemelkedő bemutató lesz február végén Csurka István Hatodik koporsó című ősbemutatója. „Mérföldkő lesz a színház életében, ki fog derülni, hogy elviseli-e a közönség, a kritika és a politika azt a szembenézést és a trianoni döntés körüli tények egymásmellettiségét, melyek alapján Csurka István megírta ezt a dramatikus dokumentumjátékot.” A darabot Dörner és Pozsgai közösen rendezi majd, Csurka kérésének megfelelően.

Az évadot Jókai Mór Bolondok grófja című komédiája, valamint Németh László Bodnárné című drámája zárja - utóbbi Bánsági Ildikó jutalomjátéka lesz.

A nemzetközi kapcsolatokról is szólt a főrendező. A felháborodások ellenére tagja maradt a színház az ETC nevű nemzetközi színházi szervezetnek, mely az állami fenntartású európai színházakat tömöríti. Ezen kívül fölvették a kapcsolatot az Új Delhiben működő színházi egyetemmel.

Papp Gyula, a színház zenei vezetője a hétfő esti koncertekről számolt be. Eddig vendégül látták Nyerges Attilát, a Credo Együttest, a Tátrai-Szűcs duót, a Singer Streetet, Dr. Jazzt és a Téka Zenekart. Az idei utolsó zenei esten a Historic együttes lép majd föl június 4-én, a trianoni országcsonkítás évfordulóján. A jövő évadban a tervek szerint fellép majd Medveczky Ádám és fia, Medveczky Attila, ifj. Csoóri Sándor, de lesz János vitéz Petőfi verseivel, valamint Wass Albert és Reményik Sándor zenés est. „Marad az ars poétikánk, hogy olyan együtteseket látunk vendégül, aki sajtóelhallgatás miatt nem kapnak teret, de olyan minőségűek, hogy akár nemzetközi hírük is lehetne.” – foglalta össze Papp Gyula.

Újságírói kérdésre Dörner György elmondta, értetlenül áll az előtt, hogy mindenki a társulati névsorra kíváncsi. „Egy színházban jönnek-mennek. Aki itt játszik, mind tag. Amikor átvettük az irányítást, nagy súllyal esett a latba, hogy ki mer velünk dolgozni. Most már sokkal többen jelentkeznek, mint akit fogadni tudunk. Társulatunk megnövekedett, mert szeretnénk azoknak segíteni, akik munka nélkül, vagy kevés munkából élnek. A névsorból látszik, hogy jó tehetségű, nagyszerű színészek játszanak itt, bár nem eléggé sztárok, mert sem a média, sem más művészeti ágak nem sztárolják őket, pedig ott vannak a színjátszás krémjében. Reméljük, bekerülnek a magyar művészeti közéletbe.” – mondta a társulatról az igazgató.

süti beállítások módosítása