Réthelyi Miklós nem bánta meg

“Döntéseinket nemcsak észérvek alapján, hanem legalább annyira érzelmileg hozzuk meg” – nyilatkozta a Népszabadságnak Réthelyi Miklós, aki két év után távozik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium éléről.

A Népszabadság cikkéből:

A felvetésre, miszerint az egészségügy, az oktatás, a kultúra rendre háttérbe került, noha a Fidesz az előző nyolc évben rendre több pénzt ígért a volt miniszter úgy reagált: “Eléggé arányosan osztották szét a pénzt a kormányban, ha valami hátrányos helyzetbe került, akkor az a kultúra területe. Ott valóban csökkentek a források, ugyanakkor azon a területen fantasztikus fejlesztések indultak meg az Új Széchenyi Terv keretei közt. Természetesen egyiket sem lehet felcserélni. (..) A kultúra területén valóban volt költségvetési visszalépés, de ugyanakkor az intézményrendszernek az emberekhez legközelebb eső részénél, a falusi művelődési házakba nagyon sok forintja folyik be a vidékfejlesztési minisztériumnak. Ha jól emlékszem, 600 olyan intézmény van országszerte, amelyik közösségi pontként működik és kapja ezt a forrást. Persze nehéz mindezt megérteni, amikor az egyik oldalon a Szépművészeti Múzeum, a másikon meg a falusi művelődési ház van a mérleg serpenyőjében. A két intézménytípus nagy távolságra van egymástól, de mindkettőre szükség van. Ami pedig a látványos kulturális fejlesztéseket illeti, van forrás a költségvetésben az Erkel Színház megnyitásához és a múzeumnegyed kialakítására is. A legnagyobb gondot most a múzeumi intézményrendszer átalakításban látom, ezt a hálózatot, most úgy tűnik, nincs miből fenntartani” – fejtette ki Réthelyi Miklós, aki arról is szót ejtett, hogy az Operaház miniszteri biztosának kinevezésére “meglehetősen szerencsétlen közjáték után került sor”. De tudomásul vettem, hogy kiemelt kulturális intézmény lévén, a sorsa így dőlt el, ez olyan súlyú kérdés volt, amibe a kormányfő beleszólt.

rethelyi

Arról, lehet-e még Orbán Viktor miniszterelnök mellett feladata Réthelyi Miklós elmondta: “A lemondást bejelentő levelemben azt írtam, hogy szeretném a későbbiekben a kormány munkáját kívülről erősíteni, de konkrétumokról még nem beszéltünk. A kormány átalakítása épp most zajlik, a Miniszterelnökségen a feladatok most tisztázódnak. Gondolom, miután ez megtörtént, a miniszterelnök úr alkalmat ad arra, hogy megbeszéljük, miként hasznosíthatók a kormányzati munkában szerzett tapasztalataim”.

Réthelyi úgy véli most nagyobb szükség van erős politikusra a tárca élén, mint eddig bármikor. “Döntéseinket nemcsak észérvek alapján, hanem legalább annyira érzelmileg hozzuk meg. A Fidesz elképzeléseit mindig támogattam: kiálltam mellettük, tüntetésekre jártam, közéleti szerepet vittem, politikait azonban nem. Nem lobbiztam a feladatért, nem is ismertem közelebbről a miniszterelnök urat, annyit tudtam róla, mint egy újságolvasó, rádióhallgató. Igazán váratlanul ért ez a megtisztelő felkérés. Megbeszéltem a feleségemmel és legközelebbi barátaimmal és úgy éreztem, hogy most "hív a haza". A felkérést el kell fogadni, nekirugaszkodni a nagysága miatt riasztónak tűnő feladatnak, és a legjobbat hozni ki belőle” – fogalmazott Réthelyi Miklós, aki elmondta nem bánta meg az eddigieket.

süti beállítások módosítása