Alföldi: nagyobb tempóra kapcsolt a Nemzeti

Az egyre nehezebb anyagi körülmények között, a csökkenő állami támogatás ellenére is sikeres évadot zárt a Nemzeti Színház, amely a következő évadban két új taggal, valamint tizenegy bemutatóval várja a közönséget.

Alföldi Róbert főigazgató a pénteki évadzáró sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a teátrum még 1,7 milliárd forintos éves támogatásból gazdálkodhatott, ez az összeg 2011-ben már csak 1,1 milliárd volt, idén pedig 995 millió forint.
A csökkenő állami támogatás ellenére nem maradt el meghirdetett program, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. nem halmozott fel tartozást, és a béreket is többnyire rendben fizetni tudta, művészeti programokra azonban már csupán költségvetése 13 százalékát volt képes fordítani - hangsúlyozta.
Beszámolója szerint az előző esztendő folyamán a teátrum négy játszóhelye 364 előadásnak (ebből 31 vendégjátéknak) adott otthont, összesen 112 ezer néző előtt. Ez 89 százalékos látogatottságot jelent, és a 2011/2012-es évadban háromszor annyian váltottak bérletet, mint az előző szezonban - emelte ki a főigazgató.

alfoldi2 "Nagyon kemény anyagi feltételek mellett is nagyobb tempóra kapcsolt a színház, nincs nézőproblémánk sem. Nem tudom, mi tudná hitelesebben mutatni, hogy egy kulturális intézmény jól működik, ellentétben azokkal a hangokkal, amelyek azt mondják, hogy ez egy rétegszínház" - fogalmazott Alföldi Róbert. Hozzátette, hogy a beázások miatt életveszélyessé váló Zikkurat Galériát be kellett zárniuk, egy vállalati támogatónak köszönhetően azonban kültéri kerékpártárolót tudtak avatni.
A társulatból Rába Roland távozik, noha szerepeinek többségét tovább játssza, két új tag - Gáspár Sándor és Tenki Réka - pedig csatlakozik a Nemzetihez.
Alföldi Róbert elmondta, hogy a következő évad szeptember 16-án kezdődik a teátrum hagyományos nyílt napjával, este pedig a Színikritikusok díjának átadó gálájával. Az első bemutató Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabja lesz, melyben a világon első alkalommal a szerző két színművét vonják össze.
Mint Andrei Serban, az előadás rendezője felidézte, meghívásakor a főigazgató figyelmeztette őt: erre a produkcióra is nagyon kevés pénz jut, az is a budapesti Román Kulturális Intézet támogatásának köszönhetően. "Itt most az a feladatunk, hogy a képzelőerőnket eddzük, még ha lassan izomlázunk is lesz ettől" - fogalmazott a világhírű román rendező.

nemzeti Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, Tengely Gábor állítja színpadra, Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című darabja magyarországi bemutatójának rendező-koreográfusa pedig Gergye Krisztián lesz.
Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, a társulat három fiatal tagja decemberben egy groteszk musical szerzőjeként jelentkezik. Mátyássy Bence rendező elmondta, hogy a Jönnek a manek! munkacímű zenés játék napjaink Magyarországán játszódik, ahová szuperhősöket kell importálni. A Macskanő szerepét Törőcsik Mari vállalta, Hulk Sinkó László, a Pókember Bodrogi Gyula lesz, Batmanként pedig Znamenák Istvánnal találkozhat a közönség.
Csehov Sirályát Alföldi Róbert rendezi meg többek között Básti Julival, Blaskó Péterrel, Farkas Dénessel és Tompos Kátyával, majd Heinrich von Kleist Amphitryonját Gothár Péter állítja színpadra mások mellett Alföldi Róbert szereplésével.
Székely Csaba erdélyi bányászfalvakban játszódó darabja, a Bányavirág rendezője az ősbemutatót is jegyző Sebestyén Aba lesz, míg Shakespeare Velencei kalmárját Mohácsi János interpretációjában láthatja a Nemzeti közönsége.
Egy cigánymesén alapuló előadást hoz el Budapestre a Nemzeti Színház és a Centre Dramatique National de Normandie együttműködésében Jean Lambert-Wild, Klaus Mann Mephisto című regényéből pedig Alföldi Róbert készít új színpadi változatot.
Egy nemzetközi koprodukció részeként májusban a Szputnyik Hajózási Társaság Az utolsó ember Európában című előadása zárja a következő évad bemutatóinak sorát.

alfoldi Alföldi Róbert a sajtótájékoztató végén kitért arra is, hogy jövő július végén lejár főigazgatói megbízatása. "Elméletben ez az első ötéves periódusom utolsó éve lesz. Ha úgy alakul, hogy tényleg az utolsó, életem legfontosabb öt éve" - fogalmazott, hozzátéve azonban: amennyiben a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, természetesen pályázni fog.

süti beállítások módosítása