Zrinyi Gál Vince: színházként nem vagyunk sárosak

Öt év útkeresés után a KoMa saját játszóhellyel rendelkezik, és az előadások mellett az iskolásokkal való folyamatos együttműködésben vélné megtalálni a helyét a világban. Hiába: az állam és a befogadó önkormányzat mára teljesen ellehetetlenítette a társulat működését, így ha nem történik csoda, a hó végén kénytelenek lesznek feloszlatni magukat –számolt be a Magyar Narancs .

A Magyar Narancs cikkéből:

"Nagy külföldi elődök nyomán Magyarországon egyedülálló dolgot sikerült létrehoznunk olyan emberekkel, akik színészi tehetségük mellett felismerik, hogy a színház feladata a társadalomért végzett munka, sokkal direktebb módon annál, mint hogy az előadásaival tulajdonképpen mindenki tanít” - véli Zrinyi Gál Vince. “Nem azért vagyunk függetlenek, mert nem egy kőszínházban, hanem pincében vagy köztereken is játszunk, hanem mert máshogyan is el tudjuk képzelni a színházat. A színjátszás mellett lehet kisközösségekkel, fiatalokkal együtt dolgozni, meg lehet próbálni elhitetni velük, hogy érdemes gondolkodni, megpróbálni nyitottabbá tenni őket a világra, segíteni abban, hogy jobban tudjanak fontos kérdésekben dönteni" – fogalmazott a Magyar Narancsnak a KoMa vezetője, aki arról is beszámolt, amióta a 15. Kerületben kialakíthatták bázisukat, és a tantermi előadásokon kívül rendhagyó irodalomórákat is tartanak, a diákok elkezdték lájkolni a HOPPartot és a Maladypét is a Facebookon, a foglalkozások óta pedig jobb lett az osztályátlag irodalomból is.

koma

“Öt évig a körülményeken kívül mindig okolhattuk magunkat, hogy miért kell megint valamit máshogy csinálni, valami újat kitalálni. Nálam az tette be a kaput, hogy most hiába érezzük úgy, hogy a modellünk már működőképes, fontos és jó, és színházként nem vagyunk sárosak, de a körülmények miatt mégsem fogjuk tudni működtetni. Ezért jött el az a pont, amikor azt mondtam, hogy ezt már nem lehet tovább csinálni" – fejtette ki Zrinyi Gál Vince, aki hónapok óta várja, hogy a kezdeményezésüket egy éve örömmel befogadó és fontosnak tartó kerületi önkormányzat meghosszabbítsa a szerződésüket a bázison. László Tamás polgármester a Narancs kérdésére elmondta, bízik benne, hogy a 30-i ülésen stabilizálódik a helyzetük.

Ez nem elegendő a túléléshez, hiszen még nem írták ki az ún. 6-os kategória működési pályázatát és a KOMÁt támogató Summa Artium Alapítvány is csak akkor juttat havi egymillió forintot a társulatnak, ha más bevételei is vannak. "Ha az állam nem dönt úgy hirtelen, hogy a kultúra fontos számára - és így még egyik kormány sem döntött, amióta én élek -, semmi esélyünk a továbbműködésre" - summázott Zrinyi Gál Vince a Magyar Narancs cikkében, melyet Kovács Bálint jegyez.

A folytatást, a teljes cikket a Magyar Narancs e heti számában olvashatják.

süti beállítások módosítása