Bodrogi osztotta ki a Taps-díjakat - Videó

A győri színházi közönség kedvenceit díjazták csütörtökön a Rába-parti városban. A Kisalföld Taps-díjat az évad legjobb színházi és bábszínházi alkotóinak, balettművészeinek és zenészeinek Bodrogi Gyula, a nemzet színésze adta át.

dij

A díjat a Kisalföld című, Győr-Moson-Sopron megyei napilap alapította a befejezés előtt álló évad kiemelkedő művészi teljesítményeinek jutalmazására. Az évad legjobbjait a művészeti intézmények vezetőiből és szakújságírókból verbuválódott kuratórium jelölte, nevüket, fotóikat a lap közzétette, s közülük szavazhatott a közönség arra a művészre, aki a legjobban megnyerte tetszését.
A Kisalföld Taps-díjat a színész kategóriában Járai Máté, a színésznők közül Szina Kinga kapta, a legjobb rendezőnek járó elismerés pedig Forgács Péteré lett - ők valamennyien a Győri Nemzeti Színház művészei.

A közönség kedvenc férfi, illetve női balett-táncosa Pátkai Balázs és Gyurmánczi Diána, a Győri Balett két művésze lett. Rab Viki, a győri Vaskakas Bábszínház zeneszerzője érdemelte ki a közönség elismerését a bábszínész kategóriában, a zenészek közül pedig Lukács Évát, a Győri Filharmonikus Zenekar hegedűsét jutalmazták. Velekei László, a Győri Balett alkotója kapta meg a koreográfusok díját, míg a zenekari darabok kategóriájában a Győri Filharmonikusok szólistái érdemelték ki az elismerést.

Produkciókat is értékelt szavazataival a közönség. Ennek alapján a Portugál nyerte a Taps-díjat a győri teátrum prózai előadásai közül, míg az Aranycsapat vitte el a pálmát a zenés darabok sorában. Az évad bábszínházi előadásai közül pedig a Csizmás kandúr tetszett legjobban a közönségnek.
A díjat, "a tökéletesség gömbjét" Borsodi László és Alexovics László készítette. A két és fél kilogrammos nikkelezett és krómozott színtiszta alumínium gömb a művészet tökéletességét,  a művészi teljesítmény nagyszerűségét fejezi ki - hangzott el az átadó ünnepségen.

bodrogi Bodrogi Gyula köszöntőjében úgy vélekedett: szép ez a díj "a maga kerekségével, mindent magában foglalásával". "Aki ezt csinálta, az szereti aszínházat és a színészeket" - szögezte le. A Nemzet Színésze szerint a díj értékét emeli, hogy a művészek a közönségtől kapták, akik a játszótársaik, akikkel minden egyes előadáson együtt játszanak.

süti beállítások módosítása