Margó - városi irodalmi fesztivál indul

A Margó Fesztivál immár második alkalommal színesíti Budapest kulturális életét négy napon át, június 7. és 10. között. A Bookline könyváruház és a fesztivál szervezői egy olyan programsorozatot hoztak létre, mely alkalmat teremt a magas kultúra és a populáris kultúra találkozására.

A 2011 áprilisában nagy sikerrel zárult MARGÓ Fesztiválon közel 6000-en vettek részt. A négy nap alatt idén is átalakul a főváros kulturális szerkezete, egymáshoz szorosabban vagy éppen lazábban kapcsolódó irodalomközpontú, de a társművészeteket is bevonó programokat fűzi össze a fesztivál egyetlen kulturális eseménnyé.

Az idei Margónak nincsenek margói. Nincsenek paginák. Ismerik ezt a szót?

A pagina is margó, csak az izgatott margó, a vággyal teli sorvég, ahol a fantázia megy tovább, nem az oda-vissza pattogó szemgolyó. A Margó Fesztivál arról beszél, hogy ez a város mozgásban van.

És nekünk, akik többnyire csak állunk benne, most kicsit olyan, mintha futószőnyegen, mozgólépcsőn állnánk.

Budapest a Margóval annyira pörög, mintha a tér idő lenne, hiába akarod, hogy ne teljen, telik. Múlik.

A Margó az egyszerű ötletek szellemes fesztiválja.

/Grecsó Krisztián/

margo_plakat

A fesztivál programjai: Háyland – Háy János író estje Mucsi Zoltánnal és Beck Zoltánnal, Szöveghullám a Dunánál – öt fiatal író: Csobánka Zsuzsa, Izsó Zita, Molnár Illés, Rhédey Gábor, Závada Péter felolvasóestje a Lánchíd lábánál, Kedvencek temetője – slampoetry, ahol a szavak mesterei most évfordulós nagy magyar írókból merítenek ihletet többek között Závada Péter, Saiid, Ponza és MC Zeek, Momentán Plusz Kosztolányi – improvizációs előadás Kosztolányi ismerős idegenei nyomán, Szerelemtérkép – Nyáry Krisztián facebookos irodalmi-szerelmi történeteinek bulvárkulturális térképe Adytól Fedák Sáriig, Rájátszás – költők és zenészek párbaja költők és zenészek párbaja Grecsó Krisztiánnal, Karafiáth Orsolyával, Szálinger Balázzsal,Kollár-Klemencz Lászlóval, Beck Zoltánnal és Szűcs Krisztiánnal, Európai irodalom éjszakája - 18 ország, 18 író 18 műve, 18 különböző helyszínen, a TÁP Színház művészeivel, Mozdulatművészet elméletben és gyakorlatban - a Mozdulatkórus verstánc estje, Szomszédok – bérháztörténetek, avagy kis éji irodalmi túra Garaczi László, Erdős Virág és a József Attila Kör íróinak előadásában, Buda vs. Pest – irodalmi kocsmakvíz, Egy perc, egy történet – Örkény kisfilmpályázat, rendhagyó tárlatvezetések a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Magyarhangya vetítések, Soundkitchen-koncertek és még sok minden más. 

Megnyitó június 7-én 18.30-kor a Holdudvarban.

Részletes program: www.margofeszt.hu

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása