Párválasztó show is lesz a POSZT-on

Fekete Péter, a békéscsabai teátrum igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság képviseletében a Néspzavának elmondta, hogy a POSZT-ot működtető kft. új társtulajdonosa, vagyis a Magyar Teátrumi Társaság belépésével azok a színházak is szívesen jönnek idén Pécsre, akik eddig nem érezték magukénak a találkozót, hanem úgy gondolták, hogy az egy szűk elit rendezvénye.

Eddig nehezteltek a POSZT-ra

A változás nyomatékául a Magyar Teátrumi Társaság a Széchenyi téren saját sátorban várja majd programokkal az idei fesztiválozókat. A lap kérdésére kiderült, hogy a sátor működtetésének költsége 7,5 millió forint. A találkozó teljes költségvetése egyébként 150 millió forint, ennek felét Pécs városa, a másik felét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma fedezi. 
Fekete Péter hozzátette, hogy több tagszínházuk vezetője azért neheztelt korábban a POSZT-ra, mert nem válogatták be a produkcióikat a versenyprogramba. Ezért is gondolta úgy a Magyar Teátrumi Társaság, hogy akkor a kísérő programban kell számukra teret biztosítani. A társaság sátrában délelőtt gyerekműsorokat rendeznek, délután beszélgetéseket tartanak, este a tagszínházak társulatai lépnek fel, éjjel pedig filmvetítésekkel várják a közönséget. Fekete Péter közölte, hogy a közreműködők jelképes honoráriumért lépnek fel, de arra is van példa, hogy csak a közreműködő útiköltségét fizetik.

satorlead

Egész napos programot biztosít a Teátrumi Sátor

"Egy életen át kapaszkodó az élethez, ez a színház! A Széchenyi téri Magyar Teátrum gömbsátor programjai e gondolat köré szerveződnek!" - ezt választották a Teátrumi Sátor mottójának. A program kitalálói még párválasztó showt is szerveznek. "Délelőtt egyedi, különleges játszóházzal és gyermekprogramokkal várunk kicsiket és nagyokat! Délután párválasztó show, ahol hazai színész sztárjaink kerülnek reflektorfénybe! Ezt a programot változatos, gondolatébresztő szakmai beszélgetések, színházi évfordulók ünneplései és esti színházi előadások követik! A Magyar Teátrum Sátor a POSzT ideje alatt egész napos, változatos programmal vár mindenkit. Addig kapaszkodj, míg a kedved elér!" - szól a felhívás a nézőkhöz.

Több színész is vendégeskedik a sátorban

Délelőttönként jelentkezik majd a Teátrumi Mocorgó, melynek keretében A nagyidai cigányokat adja elő a szarvasi Cervinus Teátrum, a Mandala Dalszínház Lázár Ervin: Dömdödöm, dől a fa! című produkciójával jelentkezik, A helység kalapácsát mutatja be a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, Jevgenyij Svarc: Hókirálynőjét a Sziporka Gyermekszínpad és Pécsi Horvát Színház.

A sátorban Párválasztót tart például Járai Máté és Pásztor Erzsi, Gergely Lászlóval, illetve Tóth Auguszta és Margitai Ági Hollós Jánossal, Sztarenki Pál és Schnell Ádám Lipics Zsolttal. Emellett beszélgetést is szerveznek a Magyar Művészeti Akadémia tagjaival: Dévényi Sándorral, Fekete Györggyel, Szakonyi Károllyal, Vidnyánszky Attilával Kiss József vezetésével, megünneplik Bujtor István születésének 70., Latinovits Zoltán 80. évfordulóját, Béres Ilonát és Czegő Terézt köszöntik születésnapja alklamából, a MACIVA is érkezik Orfeum Hungaricum című produkciójával.

Magyar sorstöredékek Trianon óta... címmel tart előadást Kubik Anna és Blaskó Péter. Sőt, filmvetítésre is sor kerül, Szabó Ágnes Apámat Zoltánnak hívták című alkotását láthatják az érdeklődők.

Beszélgetés rendeznek Rimas Tuminas rendezővel, a POSzT zsűri külföldi tagjával és Szarka Tamás költő, zeneszerzőt, a Ghymes zenekar alapító tagját is vendégül látják. A részletes programot itt elérhetik.

Forrás: Népszava, Színház.hu

süti beállítások módosítása