Thai-magyar koprodukcióval búcsúzik az Artus

Az Artus Kortárs Művészeti Stúdió Kérész Művek című sorozatának júniusi epizódjában a thaiföldi Moradokmai Színházi Társulat, az Artus és a Kompánia Színházi Társulat alkotói közösen rendezik be kocsma-színházukat. Az Artus ezzel búcsúzik az évadtól, az őszi folytatás kérdéses.

Kérész Művek

Az Artus társulat „Kérész Művek” című performansz-kocsma sorozatának havonta látható önálló estjei kötetlen, de izgalmas lehetőségek a találkozásra. Miközben a nézők és művészek egy asztalnál beszélgethetnek, folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók szakítják meg, és gazdagítják az estét. Minden alkalommal egy új előadás születik, melyet a résztvevők egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre.

 A tradicionális és a kortárs művészet dialógusba lép egymással

A thaiföldi Moradokmai Színházi Társulat művészeti vezetője Janaprakal Chandruang. Legismertebb tanítványa Pichet Klunchun, a klasszikus khon tánc legújítóbb szellemiségű művelője, akit nemrég láthattak az érdeklődők a Trafóban, Jerome Bel produkciójában.

Janaprakal az előadást megelőző héten egy háromnapos thai tradicionális mozgástréninget tart az Artus Stúdióban. A kohn - thai színpadi összművészet (tánc-zene-dráma) - nem különélő formák megtervezett, szándékos kombinációja, hanem eredendően komplex művészet, s mint ilyen, az ázsiai népek művészetének történetében spontán egységben bontakozott ki a mítoszok hasonló­képpen összetett világából.

Ezen a sűrű napon a tréning tapasztalatai előre nem meghatározott módon hatással lesznek, beépülnek a kortárs összművészeti eseménybe – a Kérész Művek estjébe.

Artus_juni_Ma_itt_moradok_1_KM_XXIV_sml_foto_Comandante_GrandeFotó: Comandante Grande (Artus)

Bezárás előtti utolsó akció az Artus Stúdióban

A kulturális, műfaji határokat felszabadító közös(ségi) est az Artus számára méltó évadzáró esemény kíván lenni. Búcsú az elmúlt alkotói évtől, ami egyben – a hazai támogatási rendszer bizonytalanságaiból következően – a gyárkapuk ideiglenes bezárását is jelenti. Az őszi folytatás lehetőségei ismeretlenek.

MA ITT MORADOK

(Kérész Művek XXIV.) ­­

Alkotó-előadók:

 az Artus, a Kompánia Színházi Társulat és a Moradokmai Színházi Társulat művészei

  Előadás: 2012. június 2. szombat 20 óra

Helyszín: Artus Stúdió XI. Budapest, Sztregova utca 7.

süti beállítások módosítása