"Mannára" várva - Mi a helyzet a Szputnyikban?

Ahogy arról márciusban beszámoltunk, leáll a Szputnyik Hajózási Társaság, Bodó Viktor társulata. Az Index videó összeállításában erről meséltek a színészek.

Az Index összeállítása a témában:

A Szputnyik honlapján olvasható:

"Amint azt március végén a szinhaz.hu hasábjain is közzétettük, "március-áprilisban láthatóak utoljára az évadban a Szputnyik repertoáron lévő előadásai. A Társulat jelenleg nem látja a működéséhez szükséges további forrásokat.

A teljesen bizonytalan itthoni pályázatok és támogatások miatt májustól leállásra kényszerülünk. Reményeink szerint ősztől folytatjuk itthon a munkát.

Ami történik, semmiképpen sem tragédia, hanem egy praktikus döntés eredménye. Az előző évi támogatásunkkal, a külföldi munkáinkból származó bevételeinkkel, az összes megtakarításainkkal eddig tudtuk kihúzni. Nem megyünk bele abba, hogy kölcsönt vegyünk fel kétes fedezetre, azt sem szeretnénk, hogy a társulat fizetés nélkül dolgozzon, ezért határoztunk úgy, hogy a májust, júniust, júliust

kihagyjuk." Ezt írtuk márciusban. Mostanra annyit változott a helyzet, hogy előreláthatólag ki kell hagynunk az augusztust és a szeptembert is. Remélhetőleg nyáron már körvonalazódik, hogy milyen feltételekkel, milyen formában tudunk továbbmenni. A nyári szünet ideje alatt a honlap működése is szünetel, de a Szputnyik külföldön készülő produkcióiról természetesen továbbra is hírt adunk majd".

jovo

A Színház.hu Tóth Pétert, a Szputnyik ügyvezetőjét kérdezte:

Semmiképpen sem tragédia ami történik, hanem egy praktikus döntés eredménye. Az előző évi támogatásunkkal, a külföldi munkáinkból származó bevételeinkkel, az összes eddigi megtakarításainkkal áprilisig tudjuk kihúzni. A társulatot eddig tudjuk fenntartani. Nem megyünk bele abba, hogy kölcsönt vegyünk fel kétes fedezetre, azt sem szeretnénk, hogy a társulat fizetés nélkül dolgozzon, ezért határoztunk úgy, hogy a májust, júniust, júliust kihagyjuk. Aki tud, az szabadon vállalhat munkát.

Ez mit jelent?

Megbízási szerződéssel dolgozik a társulat, fix összegű díjat kapnak. Így várható el, hogy a Szputnyik legyen számukra az elsődleges. Január 31.-ig volt szerződésük, de kihúztuk április végéig. A Katonával való koprodukcióban még bemutatjuk az Anamnesist. Azt, aki utána nem talál munkát, megpróbáljuk átmenteni Grazba, ahol egy új produkción fogunk dolgozni. Remélhetőleg nyár elején már az is körvonalazódik, hogy milyen feltélekkel, milyen formában tudunk továbbmenni. Nem áll szándékunkban megszűnni, de az itthoni támogatás kiesésével fenntarthatatlanná vált a működésünk.

Arról van információtok, hogy miért csúszik a kiírás?

Az előadóművészeti törvény módosítása 2013 januárjától lép érvénybe, de már idén felálltak azok az új szervezetek, amelyek előkészítik a váltást. Ez egy felemás év, hiszen még a régi rendszer szerint, a 6-os kategóriának fogják kiírni a pályázatot - ha kiírják -, viszont már az új grémium dönt róla. Mi azt az információt kaptuk a Független Előadó-művészeti Szövetségtől, hogy azért csúszik a kiírás, mert a színházi- és a táncbizottság vitázik azon, hogy osszák meg az egyébként is csökkentett keretet.

Nagyon nehéz műfaj a függetlenség…

De nagyon szép! (Kacag.)

Forrás: Szputnyik, Színház.hu, Index

süti beállítások módosítása