Wagner-napok jönnek a MüPában!

A Budapesti Wagner-napok idén a zeneszerző második jelentős operájának bemutatójával indul június 3-án a Művészetek Palotájában (Müpa): a Tannhäusert a sorozat művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényli, a rendező a német Matthias Oldag, a címszerepet az amerikai tenor, Robert Dean Smith énekli.

"A Budapesti Wagner-napok előadásait nem nevezem félig szcenírozottnak, én mindig speciális vagy inkább minimalista rendezést szeretek a pódiumon látni" - mondta el az MTI-nek Fischer Ádám, hozzátéve, hogy a minimalizmus ebben az esetben nem öncél, hanem nagyon is illik a Müpába, a hangversenyterem belső képéhez és a Budapesti Wagner-napok stílusához. 
A Tannhäusert 1845. október 19-én mutatták be Drezdában. Párizs számára 1861-ben Wagner átdolgozta művét. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a drezdai változatot fogják játszani, mert az stilárisan sokkal egységesebb, mint a párizsi - árulta el Fischer Ádám.

A produkciót, amely az idei Wagner-napok újdonsága lesz, és amelyet a bemutatót követően június 19-én is láthat a közönség, két német művész, Matthias Oldag rendező és Thomas Gruber díszlettervező jegyzi. Ők, bár a miskolci operafesztivál jóvoltából nem ismeretlenek a magyar közönség előtt, először dolgoznak a Müpában. 

wagner

"Nincs könnyű feladata a rendezőnek, mert színházi munkához szokott, ilyen módon gondolkodik. Itt meg kell küzdenie azzal az ideával, hogy szinte sértetlenül hagyjuk a koncertterem hangulatát, és a köznapi ruhát viselő szereplők egyfajta elidegenítő effektusként jelennek meg az operaelőadásban" - részletezte a karmester. 
A premieren az eredetileg felkért Christiane Iven helyett Szabóki Tünde énekli Erzsébetet. A német szoprán a közelmúltban állandó szerződést kötött a stuttgarti együttessel, és bár a színház elengedte volna, a próbafolyamatot bizonytalanná tette volna stuttgarti elkötelezettsége.
Vénuszt mindkét esten a szentpétervári Jelena Zsidkova alakítja, aki Amszterdamban sikerrel mutatkozott be Bartók operájában, A kékszakállú herceg várában - ugyancsak Fischer Ádám vezényletével - Juditként, magyarul énekelve a szerepet Bretz Gábor oldalán. A címszereplő, Robert Dean Smith 1997 óta rendszeres vendége a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak, világszerte az egyik legkeresettebb Wagner-tenor.

MTI

süti beállítások módosítása