“De hát te csak szórakozol“ - Egy fesztiválvezető mesélt

Egyszerre három ember energiájával dolgozik, de munkájára egyben szórakozásként is tekint. Egyetemen tanít, műsort vezet a budapesti Klub Rádióban, a Maszk Egyesület elnöke, alternatív színházi fesztivált szervez, darabokat rendez és játszik.

“Minden embernek van egy energia-készlete, amivel rendelkezik. Próbálom ezt maximálisan kihasználni, de sokszor úgy tűnik számomra, hogy három ember energiája van bennem” – mondta Balog József, a Thealter alternatív színházi szemle és fesztivál vezetője a Szegedcafé interjújában. “Egyszer ültem otthon a kádban, és panaszkodtam a feleségemnek, hogy milyen sok dolgom van, amire ő annyit mondott, hogy “de hát te csak szórakozol“. Tulajdonképpen igaza volt. Semmi mást nem csinálok, csak nagyon sok emberrel találkozom, általában az ő helyzetükben, legyen az egyetem, televízió, rádió, a színház vagy éppen az irodalmi közeg. (..) Fehér Dániel rendezőtől láttam egy filmet, amely egy vajdasági fiúról szól, aki azt mondja: úgy kell létezni, hogy minden nap rácsodálkozol arra az isteni adományra amiben vagy. Ő ezt a hitéből mondja. Nekem nincsen ilyen hitem, legfeljebb irigyelhetem. Nekem olyan tapasztalatom van, hogy amikor használom ezt a csodálkozást, akkor elkezd a világ működni körülöttem, amit nagyon élvezek” – fogalmazott Balog József a lapnak.

balog

Balog József, fotó: Délmagyarország

Balog 1982 óta játszik színdarabokban és rendez. A József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán diplomázott magyar-történelem szakos tanárként 1988-ban. Majd a Magyar Rádió, később a Klub Rádió, a Duna TV és a Szegedi Városi Televízió munkatársa lett. “Nem vettek fel a Színművészeti Főiskolára, de nem is baj. Más szakmát csináltam, ami azért mégsem teljesen más. Közben megtanultam dolgokat. (…) Amihez értek az, hogy pontosan tudom, mi történik egy színpadon és mi történik azokkal az emberekkel, akik oda felmennek. De hogy ez vajon használható tudás, azt nem tudom” – fejtette ki Balog József aThealter Fesztivál művészeti vezetője. “Az elmúlt két évtizedben nálunk fellépő művészek elsősorban maguknak köszönhetik azt, hogy azok lettek, amik, maguknak csinálták meg a helyzetüket. Az, hogy van egy fókuszpont – jelen esetben a Thealter -, az csak egy dolog. Az a feladatunk, hogy ezek az életművek megjelenhessenek itt" - mesélte a fesztiválvezető, aki hálás azért a világnak, hogy olyanok játszhattak a Thealteren, mint Ternyák Zoltán, Bálint István, Halász Péter, Jordán Tamás vagy Béres Ilona. 1300 estén legalább 7000 ember lépett fel a Thealter színpadaira, az előadásokat pedig legalább 70-80 ezer ember látta. “Ez egy kis szegmense a világnak, de az enyém, amihez ragaszkodom. Ilyen értelemben hiú vagyok. Azon az áron is, hogy nem lettem nagy színész vagy rendező” – mondta Balog József.

thealter

A Thealteren idén Pintér Béla és társulata mutatja be repertoárjának legjelentősebb előadásait. A korábbi Alternatív Színházi Szemlékhez hasonlóan a közönség idén is találkozhat meghívott produkciókkal: a felkért válogató – Szabó György – a FESZ-tagok legújabb független színházi előadásaiból választott ki öt szemledarabot. A rendezvény vendége lesz a Titkos Társulat A pitbull cselekedeteivel, Réti Anna a Vis-a-vis című produkcióval, Duda Éva Társulata a Stop 'n' Góval, a Hodworks a Basse Danse-szal, Ágens a nőInTime-mal, valamint láthatja a közönség a TÁP Színház és a Katona József Színház koprodukciójában készült Cserenadrág című produkciót.

A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat, és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is. Ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: egyaránt szerveznek utcaszínházat és workshopot, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog is.

süti beállítások módosítása