Börtönnapló 25 - Jubilál a Fedák-iratokból készült előadás

Huszonötödik alkalommal szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának műsorán a Börtönnapló című előadás, amelyet Fedák Sári: Te csak most aludjál Liliom című emlékirata alapján szerkesztett és állított színpadra Farkas Ibolya.

A Pinceszínházban a VI. Nemzetközi Monodráma Fesztiválon nemzetközi mezőnyben is sikerrel bemutatott produkciót a marosvásárhelyi nézők 25. alkalommal május 29-én, kedden, este fél 8-tól láthatják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. A darab sikerének ékes bizonyítéka, hogy a huszonötödik előadásra elővételben elkelt minden jegy.

Farkas Ibolya az előadásról:

"(...) Fedák Sári igazi legenda. A XX. század első évtizedeinek legnagyobb magyar primadonnája. Minden forrás, amit felkutattam, arról szólt, hogy a magyar operettszínpad legjelentősebb alakja. Egyben nagyon különleges, furcsa egyéniség. Aki nem a szépségével, nem a kiváló énektudásával érte el a sikereit. A rendkívül szenvedélyes, őszinte, a színpadot végtelenül tisztelő és szerető ember története az, ami engem ebben a színpadi „mementóban” izgat.

(...)

A kiskorúakat leszámítva minden korosztályt meg szeretnék szólítani. Természetesen az idősebbekre már csak az emlékeik miatt is számítok. De örülnék, ha ez az előadás megérintené a fiatalokat is, mert az a történet, amiről a Börtönnapló szól, nem a régmúlt. A tanulmányaik, olvasmányaik, filmélményeik révén vannak ismereteik a korszakról. Azon túl meg Fedák Sári izgalmas személyisége is vonzhatja őket. Mondtam, hogy egész legendárium alakult ki a színésznő körül. Annyira sokat számított a maga korában, hogy a népszerű kártyajátékban, a rablóultiban fölülüthetetlen rangra tett szert. Volt a kontra, rekontra, szubkontra, mordkontra stb. licitek sorában a diadalmasan kivágott csúcs: a Fedák Sári! Az mindent vitt. Jó lenne, ha az előadásra azok is kíváncsiak lennének, akik a színházba járás helyett általában inkább a kártyázást választják. Szóval szeretném, ha ezekkel a villanásnyi történetekkel minél több embert meg tudnék érinteni." (forrás: e-nepujsag.ro)

BORTONNAPLO_FI3Börtönnapló: Farkas Ibolya (forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Fedák Sáriról:

Fedák Sári (1879-1955) a XX. század első évtizedeinek egyik legnagyobb hatású operettprimadonnája volt. Nem elsősorban szépségével, énektudásával, hanem mindenek előtt kisugárzásával, a belőle mindig áradó életerővel hódított. Olyan írói nagyságok, mint Ady Endre vagy Németh László rajongtak érte.

 Pályája során számos magyar és külföldi színházban fellépett. Többek között szerepelt a Népszínházban, a Vígszínházban, a Király Színházban is. Külföldi szereplései során eljutott Bécsbe, Berlinbe, Párizsba, Londonba és az Egyesült Államokba is.

Több mint egy évtizeden át vadházasságban élt Molnár Ferenccel. Amikor az író bleesett a fiatal színésznőbe, Darvas Lilibe, Fedák csak úgy engedte el, ha előbb feleségül veszi. 1922-ben házasságot kötöttek, de az élettársi kapcsolat megszűnt. 4 év múlva hivatalosan is elváltak.

fedakFedák Sári, 1930 (forrás: fotomuzeum.hu)

1944-ben a bécsi Donausender rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a II. világháború után a Népbíróság „nácirajongónak" bélyegezte, és népellenes bűntettben bűnösnek találta. A vád: „nyilvános szereplés alkalmával Szálasit dicsőítette". Az ítélet két év börtön és vagyonának elkobzása volt. Büntetését másodfokon nyolc hónapra mérsékelték, emellett három évre eltiltották foglalkozásának budapesti gyakorlásától és politikai jogait öt évre felfüggesztették. Vagyonát végül nem kobozták el.

Kalandos-regényes életútjáról két könyvben vall. Első önéletrajzi beszámolóját Útközben címen 1929-ben publikálta, míg a börtönéveit megörökítő Te csak most aludjál Liliom című emlékiratát kiszabadulása után, nyáregyházi magányában rögzítette. A kézirat a művésznő Caracasban élő rokonaitól került a Magyar Ház Kiadóhoz, ahol 2009-ben jelent meg nyomtatásban. (forrás: wikipédia.hu)

süti beállítások módosítása