Mi lesz a Trafó Galériával?

A Fidelio utána néztett, hogy a Trafó körül kialakult helyzet hogyan érinti a házzal egyidős, itthon hiánypótló Trafó Galériát. A tervezett kiállítások programját december végéig kell összeállítania a galériát vezető Fenyvesi Áronnak, az idei költségvetés pedig nem változik a tavalyihoz képest.

A Fidelio cikkéből:

A lap felidézte, a főváros önkormányzatának tulajdonában lévő Trafó Kortárs Művészetek Háza körül kialakult bizonytalan helyzetet az indította el, hogy a házat létrehozó és azt 13 éve igazgató Szabó György mandátuma június 30-án lejár, a posztra tavaly októberben pályázatot írtak ki. Ezt Bozsik Yvette koreográfus nyerte meg, aki azonban március közepén visszalépett, így Szabóra bízták az évadtervezést még 2012 végéig. A főváros több mint egy hónap után, május 3-án írta ki az új ügyvezető igazgatói pályázatot, amin Szabó már nem indul.

galeria

A Fidelio arról számolt be, Fenyvesi Áron a Trafó Galéria vezetését tavaly januárban vette át. Korábban a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, majd független kurátorként és művészeti íróként dolgozott. A Trafóban mostanra kialakult általános helyzettel kapcsolatban azt mondta, a ház stábjából megindult egyfajta kiáramlás az utóbbi hónapokban, mivel "az eddigi stabil jövőkép bizonytalanná vált az új igazgatás körüli herce-hurca miatt." Az új kiírást szerinte már mindenki nagyon várta, Szabó György munkáját pedig sokra tartja. "... az FMK (Fiatal Művészek Klubja - a szerk.) tradícióit mindvégig szem előtt tartva hozta létre a Trafó intézményét, ahol az én tapasztalatom szerint nagyon autonóm szakmai érvek szerint lehetett dolgozni. Remélem ezen az új igazgató sem akar majd változtatni, bárki is legyen az" – fogalmazott Fenyvesi.

A március 27-én Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a Független Előadó-művészeti Szövetség konferenciáján közölte, folynak a tárgyalások arról, hogy a Trafó a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) irányítása alá kerüljön. Erről Fenyvesi nincs jó véleménnyel. A galériavezető szerint a jelenlegi gazdasági körülmények között ez sem lenne garancia az eddig jól működő finanszírozásra. "Az intézmény működése szempontjából az lenne a fontos, hogy felelős fenntartója legyen a háznak. A fővárossal eddig kialakított konstrukciónak az volt az előnye, hogy tervezhető volt a Trafó és így a galéria stabil működési kerete is. Nem tudom, hogy a váltásra egyáltalán van-e még politikai akarat? És ha igen, az mivel járna az intézményre nézve" – nyilatkozta Fenyvesi. (…)

Az ház közhangulatáról Fenyvesi azt mondta, az Szőcs Géza tavaly tavaszi kijelentése óta romlik, miszerint a kulturális államtitkár Bozsik Yvette és Markó Iván társulatának adna állandó helyet a Trafóban. "A nyilvánosság azóta túlnyomórészt azzal van elfoglalva, hogy ki lesz a jövőbeli igazgató. A szakmaiság, a professzionális perspektívák szinte másodlagossá váltak. A Szőcs-kijelentés hullámai, amiket beindított és az egyre inkább indukált bizonytalanság a mai napig csak nő" . mondta Fenyvesi, aki szerint most egyfajta tudathasadásos helyzetben dolgoznak a Trafó munkatársai: minden felelős alkalmazott megpróbál úgy tenni, mintha az ügymenetek a normális mederben folynának tovább és mintha egy biztos, közös jövőkép elérése érdekében dolgozhatnának.

A cikk folytatását  itt olvashatják.

süti beállítások módosítása