Szász János: a félelem fontos

A Dresden Dolls együttes utolsó turnéját örökítette meg dokumentumfilmjében Szász János. A film- és színházrendező a HVG-nek mesélt filmről, színészválogatásról. Lapszemle.

Szász János elárulta, véletlenül adódott a lehetőség, hogy dokumentumfilmet forgasson a Dresden Dolls-ról, egy amerikai punk-rock duóról. “Amikor Amerikában dolgoztam, rábeszéltek, hogynézzek megegy Kabaré-előadást, amiben Amanda Palmer (a Dresden Dolls énekesnője, zongoristája - a szerk.) játszotta a konferansziét. Mondták, hogy különleges nő. Valóban:lehengerlő, az életben is magnetikus.Megismerkedtünk és azonnal jóban lettünk. Amanda mesélt a dobosról, Brianről, és arról, hogy csinálnakegyutolsó koncertturnét Texasban. Felvetette, hogy menjek velük és forgassunk egy filmet róluk. Felhívtam Dobos Tomi operatőrt, és László Sára producert - volt tanítványaimat. Hipp-hopp ott voltunk Dallasban, és elkezdtünk forgatni. Négy-öt állomás volt még hátra a másfél hónapos koncertturnéból” – árulta el a rendező.

szaszSzász János, fotó: Origo

A kérdésre, nem félt-e a kihívásoktól úgy felelt: “A félelem fontos. És az is, hogy félelem nélkül, bátran dolgozz. Lehet, hogy ez ellentmondásosnak tűnik, pedig nem az. Ha félelem nélkül dolgozol, abból rossz nem sülhet ki. Legfeljebb senkit nem érdekel rajtad kívül. Film, színház, tanítás: mindegyikben van valami jó, és valami és rémes” – fogalmazott a lapnak a rendező, akinek most készül legújabb nagyjátékfilmje - Agota Kristóf regényéből - A nagy füzet.

“Szokni kell Magyarországon, hogy a produkcióban dolgozók egy része- színészek, vagy azutómunkát végzők - külföldről érkezik. A koprodukcióvalójában egy pontszámrendszer. A százalékok határozzák meg, hogya résztevő országoknakhány pontot kell teljesíteniük. A németeknek például kell "színészi pont" - német színészek -, "forgatási pont" - németországi helyszín - és utómunkában is részt kell venniük. Hogy kik lesznek azok a külföldi színészek, aki szerepet kapnakegy koprodukciósfilmben, alapvetően a rendező döntése. Persze, nyomás van. De a presszió nem mindig rossz. Nem feltétlenül arról szól, hogy el akarják venni az emberszabadságát. Érdemes nyitottnak lenni: nézni, hogy más országokban hogyan játszanak, dolgoznak” – nyilatkozta Szász János, aki elárulta, visszahívták Moszkvába: jövőre ott rendez egy Csehov-darabot és Amerikában is tanít majd.

“Rengeteget lehet tanulni külföldön. Például, hogy hogy működik a Moszkvai Művész Színház. Ott aztán rend van. Színházi rend, és ez jó, mert jó áthozni a tanultakat Magyarországra. Engem egyébként itthon csak Kecskemétre hívnak rendezni” – mondta Szász János a HVG-nek.

süti beállítások módosítása