22 milliós támogatást kapott a szarvasi színház

Huszonkét és fél millió forint működési támogatást ítélt meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szarvasi Cervinus Teátrum részére - adta hírül a Békés Megyei Hírlapnak Szenes János, a színház igazgatója.

A korábbi években szintén hasonló nagyságrendű központi forrást kaptak. A Cervinus Teátrum 2012. évi költségvetése 74 millió forint, a most kapott támogatás tehát ennek csaknem 30 százalékát fedezi. A fenntartó szarvasi önkormányzattól ebben az évben 6 millió 320 ezer forintot kapnak. A működéshez szükséges további pénzösszegeket a jegybevételekből, illetve egyéb támogatásokból biztosítják - tájékoztatott a színházigazgató, aki arról is beszámolt, hogy bővíti határontúli kapcsolatait a Cervinus Teátrum.

cervinus

A Békés Megyei Hírlap interjúja Szenes János színházigazgatóval:

- A Cervinus Teátrum egyik küldetése az, hogy a kortárs szlovák szerzők darabjait anyanyelvükön mutassa be Magyarországon. Szlovákiában is többször tájoltak már ezekkel az előadásokkal. Most hová készülnek? 
- Pozsonyba és Kassára. A Pozsonyi Színművészeti Egyetemmel két éve kötöttünk egy keretszerződést, melynek köszönhetően néhány ifjú tehetség már bemutatkozott nálunk. Most pedig mi kaptunk lehetőséget arra, hogy a Hazárdkeringő című darabot bemutassuk a pozsonyi Divadlo Elledanse-ben. Jövőre Kassa lesz Európa kulturális fővárosa, s nagy örömünkre a Kassai Thália Színház bérleti sorozatába a Cervinus Teátrum több darabja bekerült.
- Szarvason is többször láthattunk külföldi művészeket. 
- Ez a jövőben még inkább így lesz. Az Aradi Kamaraszínház egy Jávor-esttel készül hozzánk, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház pedig Őszirózsák 1918 címmel egy történelmi drámát mutat be nálunk.
- A közeljövoben milyen fontos eseményre készülnek? 
- Nagy előrelépés, hogy idén már a nemzetiségi színházak is meghívást kaptak a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozóra (POSZT), melyen mi is ott leszünk.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

süti beállítások módosítása