31 milliós támogatást kap a Café Budapest Fesztivál

Új közszolgáltatási szerződést köt a főváros a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.-vel, amely az idei Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál színvonalasabb megrendezéséhez 31 millió forintos egyszeri támogatást is kap. Erről szerdai ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselők által 32 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott előterjesztés szerint azért van szükség egy új közszolgáltatási szerződés megkötésére, mert a jelenlegi június végén lejár. Az új szerződést azonban csak a december 31-ig tartó időszakra kötik meg. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis április 25-iki ülésén elvi egyetértését adta ahhoz, hogy a Studio Metropolitana Nonprofit Kft. és a Budapesti Turisztikai Desztináció Menedzsment Kft. beolvadjon a Fesztiválközpontba. Ennek megvalósulását követően pedig indokolt lesz a szerződés módosítása a feladatkör bővülése miatt.

cafe Az előterjesztés kitér arra, hogy a Fesztiválközpont számára az idei költségvetésben a főváros 186,4 millió forintos támogatást biztosított, amely a BKV működőképességének fenntartása érdekében végrehajtott zárolás következtében 178,9 millióra csökkent. Ebből 144 millió forint a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatására szól, így 34,9 millió marad az őszi Café Budapest Fesztiválra, a nyári összművészeti fesztiválra, a külföldön rendezett budapesti napokra, a testvérvárosok fővárosi bemutatkozására, a működési kiadásokra, valamint az olyan egyéb fővárosi szervezésű kulturális események lebonyolítására, amelyeknél az önkormányzat a Fesztiválközpont munkájára igényt tart.
A Csomós Miklós főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat emlékeztet arra, hogy a Fesztiválközpont a 2011-es Café Budapest Fesztivál megrendezésére tavaly 35 millió forintos egyszeri támogatást kapott. A közgyűlés döntése szerint idén 31 millió plusz támogatást kap az őszi fesztivál színvonalasabb megrendezésére a Fesztiválközpont. 
Mint az előterjesztésből kiderül, ez az összeg valójában a Fesztiválközponttól származó maradványösszeg. A Fesztiválközpont ugyanis még 2010-ben kapott Budapest 2011-es külföldi megjelenésére 31 millió forintot. Bár kérték, hogy az összeget az idei Café Budapest megrendezésére használhassák fel, kérelmük már a támogatási szerződés elszámolási határidejének lejártát követően érkezett meg, így a 31 millió forintot vissza kellett fizetniük május elején a fővárosnak. A közgyűlés döntése érdekében most ezt az összeget kapja meg egyszeri támogatásként az általános tartalékból a Fesztiválközpont.

süti beállítások módosítása