Állatok farsangja - rendhagyó bemutató Zalaegerszegen

Az állatok farsangja címmel közös táncszínházi produkciót mutatattak be a Hevesi Sándor Színház művészei és a városban működő művészeti iskolák növendékei a zalaegerszegi színházban.

A Saint-Saëns zenéjére készült interaktív mesebalett több szempontból is különleges előadásnak számít - mondta el Stefán Gábor vezető koreográfus az MTI-nek. Nagyon sok táncstílus - modern-, kortárs-, karakter- és társastánc, valamint klasszikus és dzsesszbalett - ötvöződik a darabban. A különböző táncok önállóan is szerepelnek, de van olyan jelenet is, amikor 117 táncos lép egyszerre színpadra és egyszerre szerepel minden stílus. A nézőtéri gyermekek is aktív részeseivé vállnak az előadásnak, megtanulnak néhány táncot, ők választják meg a farsang királyát, így lehet, hogy minden előadáson "új uralkodót" ünnepelhet majd a közönség. 
Saint-Saëns egyébként 1886-ban egy születésnapra komponálta meg Az állatok farsangját. A zenei karikatúrákat tartalmazó művet családi, házi muzsikálásra szánta, haláláig nem is engedte bemutatni.
A zalaegerszegi táncszínházi előadás szövegkönyve Tariska Szabolcs költő forgatókönyve alapján készült el. Az eredetileg 21 perces zeneművet más zeneszerzők - például Paganini, Brahms, Strauss, Offenbach és Bizet - műveivel egészítették ki. 

allatokszoro

Sztarenki Pál rendező kiemelte, hogy a Hevesi Sándor Színház, a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központ Művészeti Iskolája és az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény között létrejött színházi koprodukciós előadás Stefán Gábor ötlete volt. A koreográfus mindkét iskolában tanít, a zalaegerszegi színházi palettáról pedig mindeddig hiányzott a kisiskolásoknak, óvodásoknak szóló előadás. 
Hozzáfűzte: az előadást a jövő évadban ismét műsorára tűzi a társulat.
A Szögenincs Ősbükkös lakóit a Hevesi Sándor Színház művészei, Bellus Attila, Lupaneszku Vivien és Kováts Dóra játsszák. A történet narrátorai Madák Zsuzsanna és Misurák Tünde, a többi szerepet a Keresztury ÁMK Művészeti Iskolájának tanulói és az Ady művészetoktatási intézményének növendékei táncolják. 
A jelmezeket Szőke Julianna, az arc és testfestést pedig Frimmel Gyula és az Ady iskola rajz szakos diákjai tervezték és készítették el.

süti beállítások módosítása