Barenboim elfogadhatatlannak tartja a Staatsoper elhúzódó felújítását

Elfogadhatatlannak tartja Daniel Barenboim világhírű karnagy és zongoraművész az általa vezetett berlini Staatsoper elhúzódó felújítását, azt, hogy az épületet a városvezetés legfrissebb bejelentése szerint csak 2015-ben adják át újra.

"Biztosak lehetnek abban, hogy nem töltött el örömmel a hír, és nem akarom elfogadni" - mondta a neves operaház művészeti vezetője és zenei igazgatója a Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában. Emlékeztetett arra, hogy az épületnek már 2014-re készen kellene lennie. "Nem látom be, miért ne készülhetne el két és fél éven belül" - tette hozzá.
Az Unter den Linden sugárúton álló világhírű operaház felújításával eredeti tervek szerint már 2013 októberére el kellett volna készülniük a kivitelezőknek, de a munkálatok során újabb és újabb nehézségek merültek fel. Ezek között van a rossz talajminőség, amely miatt további tartóoszlopokat elhelyezve meg kell erősíteni az épület alapjait. A jelenlegi helyzet szerint az operaház viszont csak 2015 áprilisában nyitja meg újra kapuit.

barenboimDaniel Barenboim (forrás: danielbarenboim.com)

Az 1741 és 1743 között Georg Wenzelsau tervei alapján épült operaház felújítása a berlini városvezetés kiemelt kulturális projektje, amelynek költségei immár megközelítik a 250 millió eurót.
A felújítás alatt a Staatsoper a Schiller Theaterben, a másik nagy berlini operaháztól, a Deutsche Opertől kétszáz méterre várja a nézőket.
Daniel Barenboim a német lapnak arról is beszélt, hogy manapság többet gyakorol a zongorán, mint fiatal korában. "Régebben bármikor oda-vissza tudtam vándorolni a karmesteri és a zongoraművészi munka között. Most, hogy már öregebb vagyok, tudom, hogy az izmaim már nem tartják olyan könnyen a lépést, ezért szétválasztom a két feladatot. Ha zongorázok, akkor nem dirigálok, és fordítva" - fejtette ki.

MTI/EFE/dpa

süti beállítások módosítása