Bátyai Edina: "Válságban optimistának kell lennünk"

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es szezonja július 6-án indul. Az idei Dóm téri és az újszegedi műfaji kínálatról az intézmény vezetőjével, Bátyai Edinával a fidelio.hu beszélgetett. Szemléztük.

batyai_edinaArra a kérdésre, milyen elvek szerint állították össze az idei programot, Bátyai Edina úgy felelt, hogy a fő cél nyolcvan éve változatlan, "klasszikus népszínházi igények mentén, széles műfaji palettán, magas színvonalú kínálatot" szeretnének nyújtani a nézőknek. Hogy miért pont a Jekyll és Hyde lesz a fesztivál nyitóelőadása, arról az igazgató elmondta, úgy döntöttek, hogy ismert musicalről legyen szó, amit nagyszabású, érdekes látványvilággal lehet színre vinni. A látvány megtervezésére Kentaurt kérték fel, mivel "az ő világa garancia arra, hogy a nézők elvarázsolódjanak".

A Szabadtérin két évenként megrendezésre kerülő néptáncfesztivál idei záróeseménye a Hegyen-völgyön lakodalom, Novák Ferenc koreográfiája lesz, aki a nyolcvanadik születésnapjára ajándékként kapta a felkérést.  Kerényi Miklós Gábor idén két egyfelvonásost rendez, a Parasztbecsületet és a Bajazzókat.  Szóba került még egy koprodukció, a Mária című musical, melynek Vidnyánszky Attila a rendezője, a partner pedig a debreceni Csokonai Színház. A kérdésre, hogyan jött létre ez az együttműködés és ki volt a kezdeményező, az igazgató így felelt: "Folyamatosan és kölcsönösen inspiráltuk, motiváltuk egymást, nem tudnám meghatározni a kezdő időpontot. A megbeszélések, egyeztetések alatt mindenkiből elő-előjöttek olyan művészi elképzelések vagy vágyak, amiket szerettünk volna megvalósítani, és egymást erősítettük abban, hogy a musical műfajában is van létjogosultsága egy új magyar műnek." Alföldi Róbert is rendez idén a Dóm téren, ezúttal a Mágnás Miskát, amely az évad utolsó bemutatója lesz.

Az újszegedi programokról elmondta, a nemzetközi néptáncfesztivál résztvevői ott mutatkoznak be műsoraikkal, lesz nótaest és dixielandest is. Kecskemétről érkezik a Winnetou című családi musical, a határon túlról pedig a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatát látjuk vendégül, ők a Hippolyt, a lakáj című előadásukat hozzák el.

Bátyai Edina a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetet miatt nincs elkeseredve: "A gazdasági válság közepén muszáj optimistának lennünk. A költségvetésünk legnagyobb részét a jegybevétel adja. A karácsonyi bérletakciónk nagy sikernek örvendett, és a vásárlók részéről a szándék azóta is töretlen, tehát a jegyeket lefoglalják, csak haladékot kérnek, mert az egyszeri kiadást nem bírja el a családok büdzséje." Hozzátette, szolgáltató intézményként ehhez rugalmasan kell hozzáállniuk, ezért kitaláltak egy feltöltőkártyát, amelynek segítségével négy részletben vásárolhatták meg a jegyeket.

A teljes interjút a fidelio.hu-n olvashatja

süti beállítások módosítása